Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Населението на България продължава да намалява

Снимка: БГНЕС

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска.

Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София, Русе, Варна, Перник и Плевен. Едва четири по-малки общини – Твърдица, Гърмен, Николаево и Ябланица, отбелязват положителен естествен прираст.

Въпреки общата положителна демографска тенденция населението продължава да намалява в 220 от 265 общини през м.г. По-силно изразен отрицателен естествен прираст се забелязва най-вече в Северозападна България, както и в граничещите със Сърбия райони.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40