Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят "Сфинксът на гнева" на писател Жарко Куюнджиски от РСМ

Снимка: СИЕЛА

В галерията на Културно-информационния център на Република Серевна Македония в София  ще се състои представянето на романа „Сфинксът на гнева“ от македонския писател Жарко Куюнджиски. Романът "Сфинксът на гнева", в присъствието на автора, ще бъде представен на 14 май от литературния критик и издател Пламен Тотев и писателя и преводач Мариян Петров. 

В "Сфинксът на гнева" Лазар е собственик на издателство на ръба на финансова катастрофа. Неочаквано го посещава мистериозна млада жена, която му дава древна книга на латински, в полетата на която е стихотворение, написано от Константин Миладинов през XIX век. В същото време в Сплит, Хърватия, изчезва Марко Ковачки, много успешен млад писател. Лазар се заема да разкрие истината. Мисията, в която той рискува всичко, ще го изправи пред пъзел от история, митология, психология и социални отношения.


Жарко Куюнджиски е роден в Скопие през 1980 г. Той е писател, есеист, драматург, поет, филмов критик и преводач. Завършва бакалавърска степен през 2003 г., а по-късно и магистърска в Катедрата по общо и сравнително литературознание на Филологическия факултет "Блаже Конески". От 2003 г. е колумнист в няколко ежедневника, основател и редактор на електронното списание "Reper", основател на първия фестивал в Македония за европейска литература Bookstar. Досега има издадени 13 книги. 

Романът му „Сфинксът на гнева“ е номиниран и влиза в краткия списък за наградата "Роман на годината" и е македонският избор за наградата "Балканика" 2021.

Романът е отличен като най-продаван на Панаира на книгата в Скопие 2020 г., а Асоциацията на македонските издатели определя Жарко Куюнджиски като автор на годината – 2020 г..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40