Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копие на Панагюрското златно съкровище е изложено в Бургас

Снимка: burgasmuseums.bg

В Археологическия музей в Бургас (бул. "Алеко Богориди" 21) се откри изложбата "Панагюрското златно съкровище". Музейното копие на най-прочутото българско съкровище наскоро се завърна от гостуване в Дубай и вече е експонирано в зала "Трезор" на Археологически музей – Бургас, където може да бъде разгледано до 30 август 2024 година.


Представени са всичките девет съда от съкровището, изработени от 23-каратово злато. Украсата е със сцени от древногръцката митология, като са изобразени редица божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис и сфинксове.  

В същата зала редом със съкровището от Панагюрище може да бъде разгледана "Рисувана керамика от Аполония – Созопол". Съдовете са от богатата колекция на Археологически музей – Созопол. Върху повечето от експонатите са изобразени различни религиозни, митологични и епически сцени. В залите на Историческия музей може да бъде разгледана изложба, посветена на историята на образованието по света и у нас. 


Снимки: burgasmuseums.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 19 градуса

В неделя времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 18:30

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16