Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когнитивно нетърпение, ниска самооценка, чалга култура… какъв е проблемът с децата ни?

Снимка: БГНЕС

Близо 10 на сто от 11-годишните у нас поне два пъти в живота си са били… пияни, 18% от момчетата и 13% от момичетата са пушили тютюневи цигари, а цели 19% от 15-годишните са употребявали канабис, сочи международно изследване на здравното поведение при деца в училищна възраст (HBSC).  В това отношение България е "недостижима" спрямо страните от Европа и Канада, където средният показател е от 1% до 3% за тази възрастова група. Според анализатори тревожната тенденция се задълбочава. Да не говорим, че не за пръв път българчетата попадат в подобни нерадостни класации.


Отношенията вкъщи и обществото, което неглижира възпитанието на подрастващите са най-често сочените причини. Детският психолог Димитрина Проданова твърди, че ежедневно разговаря с подрастващи, които наистина употребяват, понякога и злоупотребяват с такива вещества. Но в същото време в кабинета ѝ идват много талантливи, всестранно развити деца, които споделят, че се чувстват аутсайдери на обществото и на т.нар. чалга култура, която не е само музикален стил, а модел на поведение:

Димитрина Проданова е детски психолог с дългогодишна практика и автор на книги за детската психика и депресията.
"Ако направите анкета за какво мечтаят 11 до 14-годишните у нас, момчетата ще ви кажат, че искат да станат геймъри, а момичетата – най-вече инфлуенсърки. И какво стои в техните глави?  "Искам да съм популярен и да изкарвам пари по възможност без да работя". А в училище им е скучно, защото насреща не им се предлага нещо, което да стимулира будните им мозъци. Те имат нужда от актуализация на начина на поднасяне на информацията. Какво става с един 11-годишен, ако пред него застане учител, който не му представя материала по адекватен начин? Мотивацията тотално пада" – казва Димитрина Проданова. 
Разбира се, социалните медии си казват думата. Висенето пред екраните няма как да не се отрази на детската психика и поведение. Затова подрастващите търсят все по-ярки емоции и нови преживявания:


"Напоследък се появи терминът "когнитивно" нетърпение. Нашите деца са деца на ТikТок културата. Трябва нещо да се случи до 10 секунди и очакват следващата стимулация, т.е. техните мозъци покрай въпросните технологии, които навлизат широко в живота им, започват да работят на други честоти" – казва Димитрина Проданова.

Извън екраните всичко им е сиво и скучно. Но не само! В основата на ниската мотивация е ниската самооценка, която може да предизвика проблемно поведение или употреба на психоактивни вещества. Но ако от най-ранна възраст детето се поощрява да си вярва, да се харесва и да развива силните си страни и талантите си, няма да се стига до тези тъжни статистики, твърди психоложката. Защото децата имат нужда от търпение и внимание, но родителите все бързат, все са заети и угрижени. "Когато дойдат в кабинета ми, те не могат да спрат да говорят и споделят: Тук съм при теб за един час и ти си изцяло на мое разположение, възрастен ме слуша и се интересува от мен. Вкъщи не е така", казва Проданова и добавя:


"Сякаш българските родители масово не могат да създадат пространство за децата си, пространство на спокойствие и уединение, в което да си общуват. Може би другите общества си имат друг вид култура, съвсем друг режим на функциониране. И още нещо: родителите у нас нямат тази култура да се грижат за връзката с партньора. Много е важно майката и бащата на детето да си отделят време и пространство само за тях двамата, за да си "захранват батериите". Защото щастливите родители имат щастливи деца, а спокойните родители – спокойни деца" – каза в заключение Димитрина Проданова.

Вижте още:

Снимки: Венета Николова, БГНЕС, freepik.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00