Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България празнува на 24 май своя "духовен Великден"

Снимка: БГНЕС

"Само който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието. Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа и съхраниха народа ни", каза президентът Румен Радев на честването в София за 24 май деня на братята св. св. Кирил и Методий, българската писменост, култура, просвета и на славянската книжовност. 



Празничното шествие до Националната библиотека бе водено от президента и служебните премиер и просветен министър. В шествието участваха преподаватели, студенти, ученици и граждани. "Словото българско прави България безгранична с близо 400-те български неделни училища в 55 държави, разположени на 6 континента", заяви просветният министър Галин Цоков.





Празнични шествия и събития за 24 май се проведоха в цялата страна.

Пловдив




Велико Търново




Варна





Бургас




Благоевград




Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ден за противодействие на наркманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00