Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР ще звучи по Радио-телевизия Цариброд и ще подкрепя инициативи на българите в Сърбия

7
Снимка: Красимир Мартинов

От месец юни българите в пограничния район на Сърбия ще имат още една врата към България. По местната Радио-телевизия Цариброд ще звучат предавания и новини, създавани от Българското национално радио. Първо ще започнат да се излъчват Обедният осведомителен бюлетин и репортерският обзор "Седмицата на бързи обороти".

На слушателите в Община Цариброд ще бъдат предлагани също репортажи, детски и музикални програми, както и подкасти на БНР, съобщи генералният директор Милен Митев, който подписа споразумение за сътрудничество с директора на Радио-телевизия Цариброд Владимир Велкович. С документа двете медийни организации затвърждават вече установени отношения, като стремежът е те да бъдат надграждани с нови форми на взаимодействие.


"За мен е изключително важно, че отново подписахме споразумение с вашата медия, защото става дума за една от най-големите медийни компании в региона – каза Владимир Велкович. - Освен това, БНР е важно за българското население, което живее в този край. И много се радвам, че една малка медия, каквато условно можем да кажем, че е Радио-телевизия Цариброд, има възможност да подпише договор с една от най-значимите медийни компании на Балканите. Надявам се, че и ние ще можем да подпомогнем вашата работа, както и, че това ще означава много както за гражданите, които живеят тук, но за хората в България, на които ще можем да разказваме за живота на българското национално малцинство в Сърбия".

Паметникът на светите братя Кирил и Методий в двора на гимназията в Цариброд

Генералният директор на БНР Милен Митев също изрази задоволство от подновяването на сътрудничеството между медиите от двете страни на границата и посочи:

"Като обществена медия, за нас е особено важно да поддържаме добри отношения с нашите съседи и вярвам, че, както чрез предоставянето на наши материали – новини, културни програми и други, така и чрез излъчването в нашите програми на материали, създавани от Радио-телевизия Цариброд, ще допринесем за още по-доброто разбирателство между хората в региона и по този начин ще допълним и изпълнението на своята обществена мисия. Освен ефирни програми, БНР разполага и с ресурсите на Радио България, което звучи в интернет на десет чужди езика, включително на сръбски. С нетърпение очаквам да видя какви форми на взаимодействие ще успеят да измислят екипите на двете медии".

Улица в Цариброд

Делегацията на БНР, водена от генералния директор, беше приета и от кмета на Община Цариброд Владица Димитров. Той и председателят на общинския съвет Зоран Джуров запознаха гостите с някои наболели въпроси от живота на българите в Цариброд и изразиха надежда, че чрез сътрудничеството между двете медии – БНР и Радио-телевизия Цариброд, те ще получат гласност и ще бъдат придвижени по-бързо.


Един от най-сериозните проблеми са задръстванията на КПП „Калотина“ през лятото. Кметът информира, че вече е изпратено предложение в Министерството на външните работи на Република България за изграждането на отделен временен пункт само за гражданите на България и Сърбия, който да работи от юни до септември, когато е най-големият трафик на транзитно преминаващи автомобили от Западна Европа към Турция. Очакват отговор след като бъде сформирано редовно правителство у нас.


"Ето, за всичко това искаме да ни помогнете, тъй като и ние сме българи, както и вие, но живеем от другата страна на границата" – посочи кметът на Цариброд Владица Димитров.

За гласност на инициативите на българите в Цариброд се надява и председателят на Общинския съвет Зоран Джуров.

Зоран Джуров и Владимир Велкович


Той също изрази надежда след изборите на 9 юни България да може да има редовно правителство, с което да започне диалог и за по-дългосрочни въпроси за българското национално малцинство в Сърбия. Председателят на общинския съвет апелира и чрез медиите у нас да се разпространи знанието за българското название на града – Цариброд, вместо Димитровград. По думите на Зоран Джуров, връщането на старото име е плод на големи усилия от страна на българите в Сърбия.

В отговор, генералният директор на БНР Милен Митев даде заявка, че каквото е по силите на медията и на ресурсите, с които тя разполага, ще помага и за намирането на отговори на въпросите, поставяни от българите в Сърбия.

"Екипът на колегите от Радио България, които създават емисии за нашите сънародници зад граница, в т.ч. и на сръбски език,  също ще се радват да запознаят своята аудитория с това, което се случва при вас. Така че, вярвам, че ще можем да дадем една достойна трибуна на темите, които ви вълнуват и които желаете да бъдат обсъждани в по-широк план".

Снимки: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15