Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският град Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

Снимка: coburg.de

"На добър път към дома, царю Фердинанд" – под това заглавие от пресслужбата на германския град Кобург разказаха за тържествената прощална църковна церемония, с която жителите на града се простиха с именития си съгражданин.


Тленните останки на българския цар Фердинанд I се завръщат в София 76 години след смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. Така се изпълнява желанието му да бъде погребан в българска земя. На църковната служба в понеделник в църквата "Свети Августин" присъства и посланикът на България в Берлин Григор Порожанов.



Цар Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него. Той спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на ново Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10