Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казанлък е препълнен с гости за Празника на розата

Снимка: БГНЕС

Огромен е интересът към 121-ото издание на Празника на розата в Казанлък, заяви за БТА зам.-кметът Сребра Касева. Туристическите агенции са заявили посещения на групи от цял свят. За празничните дни 31 май, 1 и 2 юни легловата база в града е изцяло резервирана още през март. Гостуват и делегации от побратимени на Казанлък градове.


"Ще имаме делегации от Южна Корея, Китай, Северна Македония и от Гърция. Чуждите посолства в България също имат огромен интерес. Има потвърдени желания от множество посланици, които ще бъдат тук в празничните дни. Пъстротата в града ще е огромна“, казва Касева. 

На 31 май на тържествена церемония ще бъде официално коронясана 56-ата Царица Роза. Тази година за короната се състезаваха 20 момичета, но титлата отиде при дългогодишната гимнастичка Неделина Неделчева: "Всяка година гледах конкурса и тайничко се надявах да дойде и моят момент", сподели тя след избора на журито.

Във финалното шествие в Казанлък на 2 юни ще се съберат 5500 участници.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35