Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на детето – слънчев, с максимални температури над 30 градуса

Снимка: БТА

В събота, 1 юни, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в северозападната половина на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от югозапад и с него затоплянето ще продължи. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София – 28°.

В планините ще преобладава слънчево време. Във втората половина от деня ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в масивите в западната половина на страната, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 22°, на 2000 м – около 14°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, следобед с купеста облачност, но валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще бъдат от 24° по Северното до 31° по Южното Черноморие, а на морската вода – 18°-20°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала, по най-северното крайбрежие – 3 бала.

Над Балканския полуостров ще бъде предимно слънчево и още по-топло. В следобедните часове ще се развие купеста област, но само на отделни места ще превали и прегърми. В Букурещ ще бъде 33 градуса, в Атина – 31, в Белград – 30, в Истанбул – 29. 

В останалите части на Европа – над Пиренеите ще бъде слънчево, а над Британските острови ще има променлива облачност. Дъжд ще вали на Скандинавския полуостров, в Нидерландия, в Южна Франция и в Централна Европа. Над Източна Европа ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Без валежи ще остане в Източна Украйна. 

В Мадрид ще бъде 28 градуса, в Стокхолм и Санкт Петербург – 27, в Москва – 26, в Рим – 24, във Виена – 22, в Париж – 16, в Мюнхен – 15. 

Отвъд Океана – в Ню Йорк ще бъде 29 градуса, в Чикаго – 20, в Кейптаун – 17, в Мелбърн – 14.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хиляди се сбогуваха с рок легендата Кирил Маричков

Хиляди почитатели, близки, роднини и приятели на българската рок легенда Кирил Маричков се стекоха в столичния храм "Света София", за да се поклонят пред тленните останки на музиканта и да кажат последно "Сбогом". В същото време фенове на Маричков в..

публикувано на 15.10.24 в 15:55
Сградата на Българска Академия на науките

Академиите на науките на Куба и България обединяват сили в решаването на глобални проблеми

Тази събота, 12 октомври, Българската академия на науките тържествено отбеляза 155-ата годишнина от основаването си с официален прием и концерт в Софийската опера и балет. Именно този специален случай, както и 64-ата годишнина от установяването на..

публикувано на 15.10.24 в 15:25
Инженер Катя Стоянова, ръководител на проекта „Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика

Отличиха община Петрич за популяризирането на Хераклея Синтика

Община Петрич получи награда за оригинално популяризиране на туристическа дестинация "Хераклея Синтика". Това каза за БТА инж. Катя Стоянова, ръководител на проекта "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика". Наградата е връчена на..

публикувано на 15.10.24 в 13:47