Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Веселин Цочев, Цюрих: Политиката на България трябва да е към приобщаване на най-предприемчивите ни хора, които обаче са в чужбина

Снимка: БТА

В Швейцария живее голяма общност от активни и високообразовани българи. Част от тях са студенти или вече са завършили престижния  Политехнически университет на гр. Цюрих, известен още като "Айнщайнов университет". Част от неговите възпитаници отдавна са се установили в Швейцария, а днес гласуват за български парламент в двете избирателни секции, организирани в този швейцарски град. Тук българите нямат право да гласуват едновременно за национален и за европейски парламент, но пък в граничните на Швейцария градове като  Цуг, Базел, Женева, Берн и т.н. сънародниците ни имат право да участват и в двата избора. 

"В секция "Цюрих 2" изборният ден започна навреме, но машинният вот се оказа невъзможен, тъй като машината дефектира и остана възможността да се пусне само хартиена бюлетина" –  съобщава Веселин Цочев, председател на секционната избирателна комисия, който участва и в организацията на предходните 6 вота за български парламент.


"Голяма заблуда е, че няма за кой да се гласува. Всеки трябва да се запознае с програмата на партията, с хората, и да гласува по съвест. В чужбина нямаме право да гласуваме за отделните кандидати, гласуваме само за партия /или коалиция/. Ако бъде въведен в действие избирателен район "Чужбина", то той ще ни позволи да гласуваме за избираеми кандидати, които живеят в чужбина и да бъдат представители на нашата общност, която е извън страната. По този начин ние ще може да имаме избирателен район, в който да можем да гласуваме преференциално за кандидати, които са излъчени от нашата общност. Не може да отпишем повече от 2 млн. българи, които по една или друга причина живеят зад граница, ако искаме тези хора да се чувстват съпричастни към съдбините на България, а те са и много въвлечени да помагат на България.От историята знаем, че едни от най-големите български патриоти са били изгнаници, а такива има и в момента. Тези хора са напуснали България не от добро, но те милеят за България и имат правото да гласуват. Така че тези партии, които искат да лишат българите зад граница от тяхното право да гласуват, това са партии, които не милеят за България. Защото най-активните и предприемчиви наши сънародници напуснаха страната през последните 35 години и тъкмо към тях трябва да е насочена политиката – да ги приобщава и да се опита да ги върне в страната ни. Ако не физически, то поне като инвеститори и като хора, които разпространяват българщината по света и добрия имидж на България."

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37