Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Немалко българи в Берлин гласуват за германски кандидати на евровота

Надяваме се на по-бързо развитие на демократичните процеси в страната, казва Валентин Величков от Берлин

5
Снимка: БТА

Изборният ден в секциите, разположени на територията на българското посолство в Берлин, протича спокойно. В началото на деня е имало известен проблем с една от машините, свързан със слаб контакт с една от флаш паметите, но след рестартиране на машините, проблемът е преодолян – обясни в интервю за Радио България Валентин Величков, председател на секционна избирателна комисия там. Към момента вече има опашки, а потоците от хора се разпределят в зависимост от това дали предпочитат да гласуват на машина или с хартиена бюлетина.


По думите на Валентин Величков, обикновено онези, които гласуват на машина са много повече. Той обясни и каква е мотивацията, с която сънародниците ни упражняват правото си на вот:

Валентин Величков
"Надяваме се на по-добро и бързо развитие на демократичните процеси, силно и добро представителство както в българското Народно събрание, така и в Европейския парламент. Но главната ни мотивация винаги е била свързана с задължението да изпълним гражданския си дълг, т.е. "идвам, за да си подам гласа, независимо за какво"."


"Наблюдаваме голяма разлика в броя на гласувалите за български парламент, спрямо тези дали своя вот за ЕП. Причината е, че има доста хора, които дават своя глас за евродепутати през местните немски листи" – обясни Валентин Величков, акцентирайки на обстоятелството, че българите с двойно гражданство имат право да гласуват по избор – или за немски, или за български евродепутати.

Снимки: БТА, личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В италианския град Брунате почетоха паметта на Пенчо Славейков

С тържествена церемония в град Брунате беше отбелязана 112-ата годишнина от смъртта поета Пенчо Славейков. Честването под патронажа на Генералното ни консулство в Милано беше организирано от италианската община и Българо-италианската асоциация..

публикувано на 26.06.24 в 13:36

Зденка Тодорова с премиера на новата си книга “Любимият полк” в Цариброд

Зденка Тодорова – журналист и писател, ще представи тази вечер в Народната библиотека “Детко Петров” в Цариброд най-новата си книга “Любимият полк”, съобщи мултимедийният портал на български и сръбски език ФАР. Книгата е посветена на 120-ата..

публикувано на 26.06.24 в 09:20
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36