Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Спокоен изборен ден за малката българска диаспора в Загреб

Диана Гласнова: Гласувам, за да покажа, че не съм забравила България

Посолството на България в Загреб
Снимка: БТА

На днешния изборен ден сънародниците ни в Хърватия гласуват в една единствена секция, намираща се в посолството ни в Загреб. Българската диаспора в балканската държава е малка. "В Загреб живеят около 130 българи – някои от тях са временно пребиваващи, други са тук постоянно. И поради тази причина в изборната ни секция нямаме машина. При нас се гласува само с хартиени бюлетини" – каза за Радио България Диана Гласнова, която е част от секционната избирателна комисия.


Вотът в хърватската столица върви спокойно и без опашки. В изборния списък са били записани 30-ина души, но пред урните в посолството ни се изправят и граждани извън този списък, като за целта те попълват декларация:

"Идват туристи или хора, на които сме им на път, и те решават да гласуват при нас, – пояснява Диана Гласнова. – Под туристи разбирам български граждани, които са на почивка тук или се връщат от Дубровник или Сплит на път към България и се отбиват тук. Прави ми впечатление, че почти всички, с малки изключения, гласуват както за европейските, така и за нашите парламентарни избори."


Диана Гласнова живее от повече от 30 години в Хърватия. На въпроса, какво я мотивира да гласува на настоящите избори тя отговаря:  "Гласувам, за да покажа, че не съм забравила България". А на сънародниците ни, които оспорват правото на българите в чужбина да решават с бюлетина съдбините на страната, тя отговаря простичко: "Не е важно къде живееш, а е важно дали милееш за доброто на родината си".

Диана Гласнова се надява новото НС да изкара докрай мандата си, защото това е желанието на повечето граждани, които дават своя глас в днешния ден.

А какво да очакваме от новите ни народни "любимци"?

"Ще звучи като клише, но ми се иска най-сетне да се сетят за какво получават заплатите си - не заради себе си, а за да направят нещо за хората, които са си направили труда да гласуват за тях. Как да се чува повече гласът на България в Европа ли? Като има едно стабилно правителство и един министър – председател, който да бъде приет и в Брюксел, и в Страсбург и да го припознават кой е, т.е. да познават името му поне" – казва в заключение Диана Гласнова.

Снимки: Диана Гласнова - БТА


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското школо "В. Левски" в Баркинг открива учебната година

На 9 септември отваря врати за новата учебна 2024/2025 година българското школо "Васил Левски" в Баркинг, Великобритания. "Нямаме търпение да напълните класните стаи, за да учим и да се забавляваме заедно", споделиха във Фейсбук дни преди първия..

публикувано на 09.09.24 в 16:51

Онлайн тренировките на формация "Феникс" от Базел привличат любители на фолклора от няколко държави

Балканската танцова формация "Феникс" кани любителите на народните танци за тренировки през новия си творчески сезон. От четири години те се провеждат онлайн през платформата "Зуум". Участващите в тях са от поне шест страни в Европа. През..

публикувано на 09.09.24 в 13:47

Илияна Йотова откри учебната година в неделното училище “Св. св. Кирил и Методий” в Барселона

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Барселона. Тя поздрави учениците за усърдието им да посещават занятията през почивните дни след цяла седмица, прекарана в испанското..

публикувано на 08.09.24 в 09:33