Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градушки и бури удариха Централна и Източна България

Градушката в Габровско
Снимка: facebook

В Ловешко продължават огледите на щетите от бурятя, придружена с градушка, която на 12 юни в 19 ч. наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на кв. м. и градушка.

Ледените зърна са били с големина на лешник и орех. Много улици бяха наводнени, имаше и закъсали автомобили. Най-сериозно засегнато, и то за втори път през последните 10-ина дни, беше село Радювене. Кметът на община Ловеч Страцимир Петков обяви в селото частично бедствено положение. Градушка удари също Летница и Угърчин. Прогнозата за 13 юни е за нови интензивни валежи в региона.

Много частни и обществени сгради в област Велико Търново пострадаха от преминалата на 12 юни буря с градушка. Населени места за часове останаха без ток. Има съборени дървета, отнесени покриви, счупени прозорци и други щети по сградите. Силно е пострадал центърът на старопрестолния град. Училището в с. Шереметя обяви неучебен ден, заради отнесени метални конструкции.



Буря, придружена с градушка, удари също Сливен и околните му села.
Най-тежки са пораженията в кв. "Речица", с. Мечкарево и населени места в западната част на общината. Има съборени дървета и прекъснато електрозахранване.
Буря със силен вятър и слаба градушка премина и над Ямбол малко преди 21 ч. на 12 юни. Има паднали дървета. Щетите са минимални. Градушка е паднала и в общините Стралджа и Тунджа.

Снимки: БГНЕС, фейсбук/ Д.Тонева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25