Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

С изборите за ЕП в Словения гласуваха и за преференциален вот, евтаназия и канабис за медицински цели


При изборите за Европарламент в Словения на 9 юни избирателната активност надхвърли 41% - най-високата от 2004 г. насам. Вероятно допълнителен тласък да отидат до урните за избирателите дадоха провежданите едновременно с изборите четири референдума с консултативен характер - за асистираната смърт, преференциалния вот на общите избори, канабиса за медицински цели и канабиса за лична употреба. За въвеждането на преференциален вот на парламентарните избори са гласували около 70% от избирателите, канабиса за медицински цели са подкрепили 67%, канабиса за ограничена лична употреба – около 51%, а малко под 55% са подкрепили правото на помощ при доброволно прекратяване на живота, съобщава Словенската телеграфна агенция.

На изборите за Европарламент,  убедителна победа постигна опозиционната партия на политическия ветеран и бивш премиер Янез Янша (Словенски демократически съюз) с 30,8% и 4 от общо 9 места. Движението за свобода на премиера Роберт Голоб запазва 2 депутатски мандата с 22%, по едно място взеха партиите "Весна", социалистите и "Нова Словения".

Етнически грък от Албания, намиращ се в затвора, стана евродепутат

Фреди Белери

Фреди Белери, етнически грък от Албания, избран за кмет на албанската община Химара, стана депутат в Европейския парламент от затвора. Предизборната кампания беше водена от сина му Петрос. "Катимерини" съобщава, че той е събрал близо 240 хил. гласа като кандидат на консервативната "Нова демокрация", член на която е и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. С най-много гласове (над 307 000) е Йоргос Афтияс, популярен журналист и телевизионен водещ.

Белери беше арестуван два дни преди местните избори в Албания на 14 май 2023 г., на които беше избран за кмет, по обвинение в купуване на гласове. През март тази година той беше осъден на две години затвор и излежава присъдата си. От гръцка страна поставиха под съмнение честността на процеса срещу него и дадоха да се разбере, че това може да застраши евроинтеграцията на Албания.

Турция планира да се превърне в световен център на енергетика

Алпарслан Байрактар и ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер в Санкт Петербург

След разговори по време на Петербургския международен икономически форум с министъра на природните ресурси и екологията на Русия Александър Козлов, турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар съобщи, че Турция и Русия планират да създадат енергийна и минна борса в Истанбул. Думите му потвърди и турският президент Реджеп Ердоган, който заяви, че се водят преговори по темата с руските представители. "Ще реализираме различни проекти за доставка на енергийни продукти в Европа и света през нашата страна. С газовия хъб, който ще бъде създаден в Турция, ще бъде постигнат напредък както в преноса на енергия, така и в ценообразуването", каза Ердоган, като изрази увереност, че благодарение на инвестициите през последните години, Турция ще се превърне в "енергийна база" за природен газ. "Ние се приближаваме към целта си да превърнем Турция първо в  регионален, а после и в световен център на енергетика", посочи турският президент, цитиран от TRT.

Албания представи Shota – първия си брониран автомобил


Албания представи първия си собствен брониран автомобил, съобщи Албанското радио и телевизия, цитирано от БТА. Премиерът на Албания Еди Рама публикува в социалните мрежи кадри с военния автомобил, наречен "Шота" (Shota). Това е първият продукт от марката "Произведено в Албания" (Made in Albania). Производител на "Шота" е компанията TIMAK на Ариета Пуца и нейния екип, 75% от членовете на който са жени. "Шота" показва, че Албания има способността да патентова свой собствен продукт, като това се случва в момент, когато албанското правителството се стреми да съживи военната индустрия, отбелязва медията. В началото на април тази година Рама заяви, че амбициите на страната са до 2030 г. да има военен износ от марката "Произведено в Албания", както и албанската армия да бъде оборудвана с въоръжение собствено производство.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: dnevnik.si, Facebook/Fredi Beleri, enerji.gov.tr, noa.al

Още от категорията

Възраждане: Ако няма кабинет на ГЕРБ, вариантите са кабинет с мандат на "Възраждане" или избори

Правителство може да бъде съставено от всички партии в 50-ото Народно събрание, но без ГЕРБ-СДС и ДПС, с мандат на "Възраждане", защото това са 125 гласа. Това заяви пред БНР Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане". Според него, ако не се случи..

публикувано на 23.06.24 в 11:29

България ще бъде представена и от президент, и от премиер на срещата на върха на НАТО

Президентът Румен Радев и служебният премиер и външен министър Димитър Главчев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, съобщават от правителствения пресцентър. Днес изтича срокът за регистрация за срещата на върха на НАТО, която ще се..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

България все още няма позиция за срещата на НАТО

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази разочарование, че все още страната ни няма позиция, с която да се яви на срещата на върха на НАТО, предаде репортерът на БНР Даниел Инков. По думите на Борисов, Европейската комисия е излезла с доклад как..

публикувано на 21.06.24 в 11:33