Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер отива в Брюксел за лидерска среща на ЕС

Снимка: БТА-архив

За трайно уреждане на конфликта ще е нужен диалог между всички страни, се подчертава в заключителното комюнике подписано от 80 страни в Швейцария на международната конференция за мир в Украйна. В документа, подкрепен от мнозинството участници се настоява за достъп до пристанищата в Черно и Азовско море, коийто е от критично значение за глобалните доставки на храни. Страните подкрепили декларацията, настояват Украйна да има "пълен контрол" над Запорожката атомна електроцентрала и се ангажират с "териториалната цялост на всички държави, включително и Украйна".

След конференцията служебният премиер Димитър Главчев заминава за Брюксел. На 17 юни той ще участва в неформалната среща на лидерите от ЕС. Там ще се обсъждат институционални въпроси след изборите за Европарламент от 9 юни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат

"След като се посъветвах с моите колеги от "Има такъв народ", решавам следното - ИТН няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат... Аз се надявам и очаквам третият мандат да дойде в ИТН и тогава ние ще предложим експертно..

публикувано на 19.06.24 в 18:12

7 партии в новия парламент, 7 гледища за бъдещото управление

От разединението страда държавността. Българският избирател иска промени, а задача на политиците е да ги осъществи – планирано, осъзнато и обосновано. Живеем в изключително динамично време, живеем във време разделно. С това послание най-възрастният..

обновено на 19.06.24 в 12:14
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Назряло е времето за промяна в избирателната система и поява на нов смислен политически проект

19 юни 2024 година е основополагаща дата за 50-ото Народно събрание на България. Президентът Румен Радев свика новоизбраните 240 народни представители на първото им заседание. С предсрочния парламентарен вот българите определиха в пленарна зала да..

публикувано на 19.06.24 в 06:15