Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1/4 от депутатите са жени, 1/3-та влизат за първи път в парламента

Снимка: БТА

Мъж на около 45 г., юрист или с икономическо образование. Това е сборният образ на депутата в 50-ия парламент. Дамите в него са със 7 повече, отколкото в предходния мандат, или 64 дами. Те са 1/4 от състава на юбилейното Народно събрание.

Най-много жени народни представителки има в групите на ГЕРБ и ПП-ДБ – по 13. Като съотношение най-много са във "Величие" - 6 от 13.

Почти 1/3 от депутатите влизат за първи път в парламента.  В ДПС ще са 16 от 47. В тази група е и безспорният парламентарен ветеран - Рамадан Аталай, който започва 13-ия си мандат. Той е в парламента от 38-ото НС, или от 1997 г. В редиците на ДПС се завръщат опитната Искра Михайлова и Хюсеин Хафъзов, "изковал" думата "ваканцуване".

От 13 души в най-новата парламентарна сила "Величие" опит има само Виктория Василева, всички останали ще стъпят за първи път в парламента. Нейният път в политиката тръгва от бившето СДС при Иван Костов. Василева влиза за първи път в парламента през 1997 г. като депутат от младежкото СДС, на което беше организационен секретар. 25 години по-късно бе депутат от ИТН в трите бързи парламента - 45-и, 46-и и 47-и. Също бивш лидер на младежкото СДС Калоян Методиев, влиза в събранието от листата на БСП, но ще се закълне като независим депутат. Сред народните избраници са естрадната звезда Етиен Леви и дори един наемен войник - Дарин Георгиев от "Величие".

Вижте също:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00