Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът с втори опит да си избере председател

Снимка: БТА

След провала на избора на председател на 50-ото Народното събрание в деня на откриването на парламента - 19 юни, първото заседание на новите народни избраници продължава днес.
Във вчерашния ден депутатите положиха клетва и в два тура гласуваха за избор на председател. В първия тур на гласуване бяха подложени четири кандидатури - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие".

Рая Назарян

След като никой не успя да събере необходимата подкрепа се проведе втори тур, на който беше гласувано за двамата номинирани, спечелили най-много гласове - Рая Назарян и Петър Петров, но отново никой не получи необходимата подкрепа. 

Коментирайки провала на първото заседание на Народното събрание, лидерът на първата парламентарна сила - ГЕРБ, Бойко Борисов заяви, че "летим към избори", а председателят на втората сила - ДПС, Делян Пеевски призова всички партии "да се смирят" и изрази надежда, че ще "им дойде акълът".

Трудният избор на председател на българския парламент не е прецедент. В 49-ия парламент драмата около този избор продължи една седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Димитър Главчев

Служебното правителство се готви да сдава властта и отчете своята дейност

Служебното правителство изпълни успешно своята основна задача – организира честни и прозрачни избори за Народно събрание и за Европарламент. Всички дейности бяха извършени прозрачно и в срок, отчита служебнтия кабинет на Димитър Главчев в..

публикувано на 02.07.24 в 10:48

Получавайки мандат за правителство, ГЕРБ-СДС обяви проект за кабинет

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Росен Желязков. Той е кандидатът за премиер, посочен от най-голямата парламентарната група - ГЕРБ-СДС. Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на..

обновено на 01.07.24 в 18:06
 Али Ахмети

Северна Македония може да се превърне в държава с два народа с българско и с албанско гражданство

Северна Македония няма устойчиви политики към съседите си, е заявил на заседание на генералния съвет на Демократичният съюз за интеграция Али Ахмети, предава БТА. Председателят на най-голямата албанска партия Ахмети е посочил, че промяна в..

публикувано на 01.07.24 в 17:08