Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът с втори опит да си избере председател

Снимка: БТА

След провала на избора на председател на 50-ото Народното събрание в деня на откриването на парламента - 19 юни, първото заседание на новите народни избраници продължава днес.
Във вчерашния ден депутатите положиха клетва и в два тура гласуваха за избор на председател. В първия тур на гласуване бяха подложени четири кандидатури - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие".

Рая Назарян

След като никой не успя да събере необходимата подкрепа се проведе втори тур, на който беше гласувано за двамата номинирани, спечелили най-много гласове - Рая Назарян и Петър Петров, но отново никой не получи необходимата подкрепа. 

Коментирайки провала на първото заседание на Народното събрание, лидерът на първата парламентарна сила - ГЕРБ, Бойко Борисов заяви, че "летим към избори", а председателят на втората сила - ДПС, Делян Пеевски призова всички партии "да се смирят" и изрази надежда, че ще "им дойде акълът".

Трудният избор на председател на българския парламент не е прецедент. В 49-ия парламент драмата около този избор продължи една седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02

Кремълската дезинформация е сред главните инструменти за вътрешнополитическите процеси у нас

Последните избори преминаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от главните инструменти за вътрешнополитическите процеси в страната ни, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов на кръглата маса “Изграждане на..

публикувано на 25.06.24 в 13:45