Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.
Снимка: FB / INSAIT.institute/

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети.

Конференцията, която тази седмица се провежда в американския град Сиатъл, е № 1 форум в света за компютърно зрение и едно от знаковите събития за изкуствен интелект. Традиционно на нея се публикуват някои от най-иновативните проекти в тази научна сфера, а приемането на материали за нея е изключително трудно и престижно.

В публикуваната програма на конференцията има общо 16 статии с участието на учени от INSAIT, което е съотносимо със статиите на най-добрите университети в света. Така например водещият университет Делфт (Нидерландия) има 2 публикации, Технион (Израел) – 6, Корнел (САЩ) – 12, а Kеймбридж – 13. Институтът на Софийския университет се доближава до броя публикации на двата водещи американски университета – Принстън, който има сходен брой – 17, и Харвард - 20, съобщи Министерството на образованието и науката.

Статиите от INSAIT включват 6 стратегически направления, като изкуствен интелект за разбиране на човешки движения, изкуствен интелект, който разбира видео, снимки и текст едновременно, автономно шофиране, генеративен изкуствен интелект, квантови изчисления за изкуствен интелект, изкуствен интелект за крайни устройства и др.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35