Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Торе дел Бурго - малката България в испанска Гуадалахара

Снимка: esparragosurbina.com

Торе дел Бурго e селото в Испания, в което живеят най-много чужденци. От всеки 10 души 9 са чужденци, най-голяма част от тях - българи. Поради тази причина почти на шега наричат селото с около 600 жители, намиращо се на около 100 километра от Мадрид, в провинция Гудалахара, "Торе дел Булгаро", разказва в свой репортаж бТВ. "Живеем много добре. Децата си работят. Спокойно е", разказва Митра, която живее тук с цялото си семейство. Сънародниците ни там са икономически мигранти, привлечени от възможностите за работа. Обясняват, че в България не биха могли да изкарват същите пари. 

Всяка година в Торе дел Бургос се отглеждат и продават тонове аспержи. Адолфо Лопес, собственик на фирма за аспержи, наела около 150 българи, споделя, че от години работи с българи и няма никакви проблеми с тях. Наема чужденци, тъй като испанците предпочитат да не работят на полето. След приключването на сезона част от сънародниците ни се прибират в България, за да харчат парите си, другите остават в Испания и се захващат с друга работа до следващия сезон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05