Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Торе дел Бурго - малката България в испанска Гуадалахара

Снимка: esparragosurbina.com

Торе дел Бурго e селото в Испания, в което живеят най-много чужденци. От всеки 10 души 9 са чужденци, най-голяма част от тях - българи. Поради тази причина почти на шега наричат селото с около 600 жители, намиращо се на около 100 километра от Мадрид, в провинция Гудалахара, "Торе дел Булгаро", разказва в свой репортаж бТВ. "Живеем много добре. Децата си работят. Спокойно е", разказва Митра, която живее тук с цялото си семейство. Сънародниците ни там са икономически мигранти, привлечени от възможностите за работа. Обясняват, че в България не биха могли да изкарват същите пари. 

Всяка година в Торе дел Бургос се отглеждат и продават тонове аспержи. Адолфо Лопес, собственик на фирма за аспержи, наела около 150 българи, споделя, че от години работи с българи и няма никакви проблеми с тях. Наема чужденци, тъй като испанците предпочитат да не работят на полето. След приключването на сезона част от сънародниците ни се прибират в България, за да харчат парите си, другите остават в Испания и се захващат с друга работа до следващия сезон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15
Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54