Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършилите софийския Украински образователен център ще продължат образованието си в България

Всяко украинско дете мечтае да се завърне в своята родина, където да има мир

10
Снимка: Украински образователен център

Украинският образователен център у нас би последния звънец на своята втора учебна година. Припомняме ви, че обучението в центъра е целодневно и макар да протича на две смени, в едва 10 стаи, учениците го посещават ежедневно и с изключително желание. За вдъхновяващата работа свидетелстваха множеството песни и стихотворения, които децата рецитираха по време на заключителното им тържество. Сред тях беше и преведеното на български език стихотворение на украинския поет Тарас Шевченко "Заповит", представено от шестокласника Валери Водовозов:


Специален гост на събитието бе посланикът на Украйна в България Н.Пр Олеся Илашчук.

Н.Пр Олеся Илашчук и Елена Волкова
"Моите специални пожелания са към учителите и родителите, които трябва да се гордеят и радват на успехите на техните ученици и деца. Нека този вълнуващ последен звънец звъни във всяко сърце с радостно настроение. А на нашата Украйна пожелавам "Победа!"." – заяви тя в своя поздравителен адрес.

И през следващата учебна година Украинският образователен център ще остане в настоящата си сграда, намираща се на булевард "Сливница" в София, тъй като все още не е намерена по-голяма, в която да се нанесат. Продължават работа и по своята втора важна задача – да се превърнат в първото Българо-украинско училище у нас.


В интервю за Радио България координаторът на центъра, Елена Волкова, обясни с какви надежди гледат към своето бъдеще украинските деца у нас:

"Разбира се, за всяко едно дете това е основното – да се завърне в родната си къща, родния си град, да учи заедно със своите съученици в родината си, в която има мир. Завършилите искат да продължат да учат и да се развиват тук в България. В 11-и клас учат 12 ученици и всички те планират да учат в български университети."


Елена не пропусна да отправи и своята благодарност към страната ни, помогнала и помагаща на Украйна в труден за нея момент:

"Моето пожелание по-скоро ще бъде благодарност към всички българи. Благодарим и на правителството, защото наистина в първия ден на пълномащабната инвазия ни дадоха закрила. Имаме възможност децата ни да живеят под мирно небе, да се развиват, учат и живеят спокойно."

Снимки: Украински образователен център

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30