Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква избира патриарх

Снимка: БТА

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Изборът на патриарх ще бъде направен измежду трима митрополити, които Светият синод излъчи като най-достойни на 20 юни – това са Врачанският митрополит Григорий (избран на първи тур с 11 гласа), Видинският митрополит Даниил (избран на 32-рия тур от гласуването с 9 гласа) и Ловчанският митрополит Гавриил ( избран също с 9 гласа на 42-рия тур от гласуването).

Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.
Българската православна църква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и две зад граница (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

За да бъде предложен за патриарх пред Избирателния църковен събор, уставът на БПЦ постановява, че митрополитът трябва да отговаря на три условия – да е навършил 50 години, да има 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и примерен живот.

В избора на патриарх участват по петима представители от всяка епархия, а от Софийската – десет. Освен всички митрополити и епископи на Българската православна църква, в избора на патриарх участват по един представител на ставропигиалните манастири – Рилски, Бачковски и Троянски, по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, както и по един представител на средните духовни училища.

Право на глас имат всички присъстващи членове на избирателния събор, като кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит.

Снимки: БТА, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25