Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Снимка: mzh.government.bg

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски производители, чиято продукция бе унищожена от градушки. По първоначални данни в Гърмен, Рибново, Дебрен, Дъбница и Марчево са засегнати около 2500 дка с царевица, тютюн, дини и зеленчукови култури. Според стопаните, в района градушките са зачестили в последните години и това се отразява на реколтата. Тахов отбеляза, че към момента област Благоевград не е включена в противоградовата защита на земеделските площи.

Той припомни, че държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури от неблагоприятни климатични условия се изплаща при 100% пропаднали площи, като подпомагането се предоставя под формата на директни помощи до 80% от действителните разходи за отглеждане на плодове и зеленчуци. Земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Домашни любимци заедно със своите стопани дефилират на парад в Русе

Най-добрите приятели на човека ще дефилират днес на Парада на домашните любимци в русенския Парк на младежта. Добре дошли на дефилето са всички кучета, котки, зайци, таралежи, гущери, костенурки, гризачи, екзотични видове, пернати и хвъркати заедно..

публикувано на 29.09.24 в 06:00

Застудяване ще доведе бурен вятър и дъжд

В неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд, а по-късно валежите ще обхванат Централна и Източна България. Вятърът от северозапад ще се..

публикувано на 28.09.24 в 18:30

България е начело в европейска класация за добро здраве и дълъг живот

Българите живеят по-дълго и в по-добро здраве в сравнение с повечето граждани на Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни изпреварва с над 4 години средните нива в ЕС на фона на най-ниската очаквана продължителност на живота и дълго..

публикувано на 28.09.24 в 12:54