Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниил e новият български патриарх

Видински митрополит Даниил
Снимка: facebook.com/Vidinska.mitropoliya

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий. Бяха пуснати и три недействителни бюлетини.


Митрополит Даниил – със светското име Атанас Трендафилов Николов, е роден през 1972 г. в Смолян. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир, а две години по-късно е постриган в монашество и ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир и същата година е ръкоположен за йеромонах. През 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Светия синод през 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. Тази длъжност изпълнява 2018 г. и след това канонично е избран за Видински митрополит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии. Space Camp Turkiye e един от..

публикувано на 30.06.24 в 11:14

Започна изборът на новия български патриарх

Делегатите на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор вече гласуват за нов български патриарх. Той ще бъде избран с две трети от гласовете им между трима кандидати – врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският..

публикувано на 30.06.24 в 09:48

Горещините се завръщат

През нощта ще бъде ясно и вятърът ще стихне. Утре ще бъде слънчево, следобед – горещо. Максималните температури ще бъдат предимно между 32° и 37°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Следобед ще има незначителна купеста..

публикувано на 29.06.24 в 18:30