Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Получавайки мандат за правителство, ГЕРБ-СДС обяви проект за кабинет

Как реагираха останалите парламентарни сили?

| обновено на 01.07.24 в 18:06
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Росен Желязков. Той е кандидатът за премиер, посочен от най-голямата парламентарната група - ГЕРБ-СДС.
Росен Желязков
Томислав Дончев е кандидатът за вицепремиер и министър на иновациите и растежа; Людмила Петкова – за финансов министър; Даниел Митов е предложен да оглави външното министерство. Министерството на вътрешните работи остава при сегашния служебен министър Калин Стоянов. Още двама служебни министри са предложени за титуляри в своите ресори – Георги Гвоздейков на траспорта и Евтим Милошев на туризма.

Евентуалният кабинет на ГЕРБ си поставя 3 приоритета:



Първата и най-важна цел е приемането на бюджет. Втората е Планът за възстановяване и устойчивост. Еврозоната е политически въпрос и ако има правителство, може да го придвижим. След това спокойно може да отидем на избори, каза пред медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като неговата партия получи първия мандат за съставяне на правителство. "Ако правителството мине с някой трик, то тогава ще има много кратък живот - не че някой ще го събори, просто ние ще излезем от него", поясни Борисов.
Пред България има три пътя на развитие, добави кандиидат премиерът Росен Желязков. Първият е бавна нормализация на политическия живот. Вторият е на политическа рецесия. Третият път е политическата регресия. Толкова динамично се развиват процесите около България, че ние не можем да си позволим втория и третия път, заяви Желязков.
ГЕРБ-СДС имат 7 дни, за да намерят парламентарна подкрепа за своя проектокабинет в 50-ия парламент, където коалицията има само 68 от 240 мандата.

Реакциите на останалите парламентарно представени партии и коалиции:

Кирил Петков

Малко преди връчването на мандата ПП-ДБ отново потвърдиха, че отказват подкрепа. Във Фейсбук, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков изтъкна, че коалицията "няма да подкрепи правителство на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях". Възраждане също потвърдиха позицията, че няма да участват в правителство на ГЕРБ -  СДС. БСП също няма да гласуват за кабинета в зала, тъй като предложеният състав на Министерски съвет не кореспондира със заявката, която ГЕРБ са направили за експертен кабинет, обясни в Русе заместник-председателят на парламентарната група Иван Иванов. ДПС и ИТН запазиха мълчание, а Ивелин Михайлов от "Величие" призова в социалната мрежа X (преди Туитър), депутатите от групата да подкрепят правителството.

Вижте още
за разговорите при президента преди връчването на първия проучвателен мантдат за съставяне на правителство:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът апелира за бързо завършване на терминала в Александропулис

Президентът Румен Радев проведе работна среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. В Атина те обсъдиха спешното активизиране на работата по стратегическите двустранни проекти. На брифинг Радев обясни, че такъв стратегически проект е терминалът..

публикувано на 03.07.24 в 10:13

Президентът призова НАТО да не вкарва войски в Украйна

Въпросът не е дали Украйна ще влезе в НАТО, а кога ще се случи. Отговорът зависи от бойното поле и способността за постигане на устойчив мир, каза българският президент Румен Радев при откриването на 28-ата правителствена кръгла маса, организирана..

публикувано на 02.07.24 в 14:18
 Димитър Главчев

Служебното правителство се готви да сдава властта и отчете своята дейност

Служебното правителство изпълни успешно своята основна задача – организира честни и прозрачни избори за Народно събрание и за Европарламент. Всички дейности бяха извършени прозрачно и в срок, отчита служебният кабинет на Димитър Главчев в..

публикувано на 02.07.24 в 10:48