Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятно училище по български език се провежда в Тирана

Заниманията са в аудиториите на Факултета по чужди езици на Университета в Тирана, в периода 1-25 юли 2024 г.

Снимка: Раки Бело

С подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий", от 1 до 25 юли 2024 г. в университета в Тирана за четвърта поредна година се провежда Лятното училище по български език, първата такава инициатива в Република Албания. Домакин е Катедрата по славянски и балкански езици към Факултета по чуждоезиково обучение на Тиранския университет. Лятното училище е подпомогнато от ВТУ с учебници и преподавателско участие по проекта за мобилност между двата университета по програма Еразъм+ на Европейската комисия.

Обучават се 20 желаещи, като сред тях има както студенти от факултета, така и представители на българската общност в Албания, които искат да се научат да пишат и четат на български и да опознаят още повече България.


Откриването на лятното училище започна със речта на доц. д-р Раки Бело, преподавател по български език и литература във Факултета по чужди езици в Тирана. Той акцентира върху историята на това рядко събитие в Албания, неговите културни ценности и сподели с участниците подробности от интересната едномесечна програма. През този период студентите ще изучават практически български език и ще имат възможност да слушат лекции от известни български и албански лектори.

След това думата бе дадена на заместник-декана и същевременно координатор на Еразъм+, проф. д-р Дрита Рира, която поздрави студентите за участието в това езиково и културно училище и ги информира, че оценката от лятното училище ще бъде част от допълнението към университетската им диплома.


На церемонията по откриването присъства и културното аташе към посолството на Република България в Тирана, г-н Асен Пачев. Той поздрави преподавателите по български език за инициативата и за свършената работа относно развитието на българския език в Албания, като също така благодари и на деканата на Факултета по чужди езици в Тирана за оказаната подкрепа в дейностите, свързани с българската култура и език.

Доц. д-р Адриатик Деряй, ръководител на Катедра по славянски и балкански езици, към която е и българският език, подчерта ангажираността, която катедрата проявява като цяло за подобни събития и за подкрепата към българския език и култура като неразделна част от дейността си.


На церемонията по откриването присъстваха и гости от Великотърновския университет – доц. д-р. Христо Орманджиев, гл. ас. Вълю Анчев и ас. д-р Миранда Бело.

Доц. д-р. Христо Орманджиев, който заедно с гл. ас. Вълю Анчев ще бъдат гост-лектори за една седмица в Лятното училище, сподели с аудиторията приветствията на ректора на Великотърновския университет, проф. Димитър Димитров, както и емоциите си от това събитие, поздрави студентите за участието и благодари на институцията за предоставената възможност.

Студентите ги очаква един вълнуващ месец, в който ще научат не само да пишат и четат на български, но ще разширят мирогледа си, потапяйки се в историята, културата и българските традиции.

Пожелаваме успех на всички!

Вижте още:

Снимки: Раки Бело



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представят второто издание на роман за преселването на българите в Бесарабия

В София днес, 3 юли, ще бъде представено второто издание на романа "Преселници" от Константин Петканов (1891-1952). Събитието ще се проведе от 18.00 ч., в Клуба на офицерите от запаса и резерва на улица "Урвич" 1-3, съобщават организаторите от..

публикувано на 03.07.24 в 07:35
Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35