Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

Снимка: МОН

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и науката (МОН), безработните сред завършилите бакалавърска или магистърска степен в български висши училища са по-малко от 5%.

Анкетата се проведе в 17 европейски държави за завършили висше образование в бакалавърска и магистърска степен от випуските, дипломирани през 2016/2017 година и 2020/2021 г. Като цяло участвалите в изследването в България са удовлетворени от своето обучение, около 3,8 в скала от 1 до 5, което се определя като висока удовлетвореност от обучението. Тя съвпада със средната за изследваните държави.
 
Сред завършилите и бакалавърска, и магистърска степен в България делът на работещите е между 84 и 88 процента за различните представени групи в изследването. Безработните сред изследваните висшисти са 5 процента или по-малко. Една част от завършилите висшисти не работят поради фактори, които не са свързани с пазара на труда, например отпуск по майчинство. Удовлетвореността от работата сред участвалите в проучването също е висока – тя е 3,9 в скала от 1 до 5 за випуск 2016/2017 и 3,8 за випуск 2020/2021.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на виното и фермерските деликатеси разбужда сетивата на гурманите в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси ще се проведе от днес до 1 септември в двора на Регионален исторически музей - Плевен. Очакваниата са за незабравимо изживяване с най-доброто от българското вино и млечни и месни деликатеси от Северна..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Световен шампионат по фолклор разтърсва Черноморието ни

XIV Световен шампионат по фолклор "World folk 2024" се провежда на българското Черноморие. Същинското откриване на събитието, което има състезателен характер е от 19.30 часа на 29 август в Несебър. Състезателната програма продължава до последния ден на..

публикувано на 29.08.24 в 07:10

Отново валежи, на места интензивни и с гръмотевици

В четвъртък, 29. август, преди обяд над Източна България, а след обяд и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Лудогорието и планинските райони ще има краткотрайни, временно интензивни..

публикувано на 28.08.24 в 19:45