Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

Снимка: МОН

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и науката (МОН), безработните сред завършилите бакалавърска или магистърска степен в български висши училища са по-малко от 5%.

Анкетата се проведе в 17 европейски държави за завършили висше образование в бакалавърска и магистърска степен от випуските, дипломирани през 2016/2017 година и 2020/2021 г. Като цяло участвалите в изследването в България са удовлетворени от своето обучение, около 3,8 в скала от 1 до 5, което се определя като висока удовлетвореност от обучението. Тя съвпада със средната за изследваните държави.
 
Сред завършилите и бакалавърска, и магистърска степен в България делът на работещите е между 84 и 88 процента за различните представени групи в изследването. Безработните сред изследваните висшисти са 5 процента или по-малко. Една част от завършилите висшисти не работят поради фактори, които не са свързани с пазара на труда, например отпуск по майчинство. Удовлетвореността от работата сред участвалите в проучването също е висока – тя е 3,9 в скала от 1 до 5 за випуск 2016/2017 и 3,8 за випуск 2020/2021.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Автентични носии от незабравимия филм "Капитан Петко войвода" са изложени във Варна

Музеят на Възраждането във Варна представя колекция от 15 автентични народни носии от фонда на Историческия музей в град Попово. Ценните носии са от района на Елховско, Ивайловградско, както и места, които в наши дни са в пределите на Гърция – гр...

публикувано на 08.02.25 в 07:15

Стара Загора е домакин на Национален кулинарен форум

За първи път в Стара Загора ще се проведе Chef's Food Park като част от третото издание на Националния кулинарния форум „Chef's Secrets – Еволюция на вкуса“ 2025, съобщава БТА. През почивните дни, 8 и 9 февруари, градът под липите ще събере на..

публикувано на 08.02.25 в 07:05

Учебният център на Летище София ще обучава специалисти от цял свят

Авиационният учебен център на Летище София получи акредитация от Световната асоциация на летищата (ACI) и се присъединява към елитната група от 21 обучителни хъба, сред които са тези на водещи европейски летища като Мюнхен, Истанбул и Атина. У..

публикувано на 08.02.25 в 06:15