Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Снимка: Facebook/bgembassysthlm

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни, съобщават от посолството на страната ни в Стокхолм.

Създадена от американеца Даниел Бердичевски, първата Световна ученическа купа се е провела в Корея през 2007 г. под формата на малък регионален турнир, организиран в Академията за чужди езици в Ханкук. Идеята зад първенството е била да се създаде нещо различно от традиционните академични състезания и конференции - празник на радостта от ученето.

Учениците, класирани за глобалния кръг в Стокхолм, са спечелили на скорошни регионални събития в рамките на Световната купа. За да стигнат до тук, те са демонстрирали изключителни умения в екипни дебати, съвместно писане, решаване на проблеми и интердисциплинарно мислене. Отборите-участници в глобалния кръг имат възможността да получат покана за ежегодния Турнир на шампионите в престижния университет "Йейл". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59