Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишна конференция на АБУЧ

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

София и Благоевград - 22-24 юли 2024 г.

8
Годишна конференция на АБУЧ` 2024
Снимка: Красимир Мартинов

Всяко лято, по традиция, български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието са в България за участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Официално тя беше открита тази сутрин в София и продължава в Благоевград до 24 юли. 

В началото на форума водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово Преосвещенство епископ Герасим, главен секретар на Св.Синод. 


В първия ден на конференцията, преминаваща под мотото "Образованието като грижа и ценност", асоциацията връчи годишните си награди на заслужили български преподаватели в чужбина и хора, допринесли за работата на организацията.

Отличието на АБУЧ

Учредената от Министерството на образованието и науката и връчена за първи път през миналата година специална награда "Пробуда", беше присъдена на двама български учители зад граница – на Ирина Ботева-Владикова, председател на АБУЧ и директор на Българо-австрийското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена, 

Галин Цоков връчва наградата на МОН на Ирина Владикова

и на Петя Цанева, директор на Български училища в Мадрид и основател на най-голямата асоциация на българите в Испания "Балкан", а също - отличието на Агенцията за българите в чужбина за 2012 на името на Св. Злата Мъгленска. 

Петя Цанева - носител на наградата на МОН

Преди да връчи наградите на двете дами, в приветствието си към участниците във форума министърът на образованието проф. Галин Цоков изтъкна, че българските училища в чужбина са успели да изградят една паралелна българска образователна система зад граница... 

Освен финансовата помощ, министър Цоков открои и две програми, които са реализирани през настоящата година. Едната е „Неразказаните истории на българите“, насочена към изследвания за утвърждаване на българската национална идентичност и популяризиране на българския език, традиции и култура. Направленията в нея са за проучване и представяне на информация и свидетелства за родови истории за значими събития и личности с принос в чуждата държава, приноса на достойни българи или факти и обстоятелства от миналото, свързани с българската история в чужбина. Могат да оценяват и приноса на достойни българи от съвремието, които са знакови за цивилизационното, културното, научното развитие на чуждите държави и на света. 

Министърът на образованието Галин Цоков

Втората програма, финансиране по която ще се получи от тази учебна година, е „България – образователни маршрути“. По нея вече 16 училища са одобрени и техните ученици ще могат да дойдат в България, за да се запознаят на място с места, за които иначе само са чували в часовете по история, география и българска култура, каза министър Цоков.  

Поради ангажимент с връчването на втория мандат за съставяне на правителство, вицепрезидентът Илияна Йотова не успя да присъства на форума на българските учители от чужбина. В конференцията участие взе журналистът Милена Димитрова, която е част от екипа на вицепрезидента. Тя подчерта дългосрочния ангажимент на Илияна Йотова към темата за българското образование зад граница. "Мисията на българските училища по света е неоценима по важност и безценна инвестиция в бъдещето. Благодарение на тях, стотици хиляди млади българи научават и знаят де е България, четат и пишат на български език", посочи Милена Димитрова и се спря на факти, изнесени по време на състоялия се неотдавна в София и Пловдив форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“.

Милена Димитрова

През следващите дни, в базата на ЮЗУ „Неофит Рилски“ в благоевградския кв. Бачиново, участниците в годишната конференция на Асоциацията на българските училище в чужбина ще се включат в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в два тематични кръга - „Литературният текст в началния етап: предизвикателства в разбирането“ и „Говоря, чета на глас, разбирам: фонетични и интонационни упражнения в услуга на проговарянето/говоренето на български език.

 Асоциацията на българските училища в чужбина има повече от 250 членове, развиващи просветна дейност в Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка, Австралия. Организацията подпомага дейността на българските училища и образователни центрове извън България, популяризира българския език и култура, изпълнява и важната роля да отстоява правата на училищата пред българската държава, както и да спомага за изработването на специализирани програми и методики за обучение по български език в чужбина и да инициира законодателни промени.

Още снимки от събитието вижте във фотогалерията под публикацията. 

Фото: Красимир Мартинов 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На 18 октомври ИАБЧ присъжда „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023“

Обявяват "Българката на годината" сред изявени сънароднички от 19 държави

На тържествена церемония, под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова, днес ще бъде връчено отличието "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023". С него Изпълнителната агенция за българите в чужбина удостоява една от..

публикувано на 18.10.24 в 05:50

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов се срещна с българите от Берисо

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов прие на 14 октомври 2024 г. в посолството в Буенос Айрес представители на Българското културно дружество "Иван Вазов" от град Берисо, предаде БТА.  Поводът за срещата е избирането на българския..

публикувано на 15.10.24 в 18:39
Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева

Съставите на СИК извън страната вече са назначени

Към днешна дата за участие в предсрочните парламентарни избори са регистрирани 4858 кандидати за народни представители. От тях 1378 са жени, 3480 – мъже. Бройката не е окончателна, тъй като продължават да постъпват искания за заличаване на някои от..

публикувано на 15.10.24 в 16:54