Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на домашно насилие нарастват с 84,9% за една година

Снимка: Пиксабей

През 2023 г. повече хора са били подложени на домашно насилие спрямо предходната година, показва анализ, направен в проект на Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за периода 2024-2026 г.

Пострадали са общо 2211 души – от тях 1971 жени, при 736 случаи през 2022 г. Непълнолетните и малолетните момичета, претърпели домашно насилие, са 76, а момчетата – 46.

Според доклада за дейността на вътрешното министерство през м.г. броят на жертвите на домашно насилие е нараснал с 84,9% спрямо предходната година, а разкриваемостта на престъпленията възлиза на 52,4% – с 6,4% повече от 2022 г. Регистрирани са три умишлени убийства при едно година по-рано, докато 823-ма души са получили телесни повреди – с трима повече спрямо 2022 г.

Що се отнася до приложените наказания, осъдените и санкционирани насилници с влязъл в сила съдебен акт са с 58,5% повече в сравнение с предходната година.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да стигне до похитените българи от Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева е в град Сана, Йемен, като целта ѝ е да стигне до пристанищния град Ходейда на Червено море. Там се намира корабът Galaxy Leader с похитените от хутите българите – капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил..

публикувано на 18.09.24 в 17:21
Александар Николоски

Остри реакции в България, след като вицепремиерът на РСМ нарече българите "нецивилизовани"

От БСП настояват Министерството на външните работи да извика посланика на Република Северна Македония у нас за обяснение по повод коментари на вицепремиера Александър Николоски. В телевизионно интервю той е нарекъл българите "нецивилизовани" и..

публикувано на 18.09.24 в 16:51

Немски журналисти се запознаха с красотите на Южна и Централна България

Петима немски журналисти, представители на водещи туристически медии, посетиха емблематични дестинации в Южна и Централна България в опознавателен тур, организиран от Министерството на туризма между 8 и 13 септември. Акцент в обиколката бе поставен върху..

публикувано на 18.09.24 в 15:21