Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев:

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

Румен Радев
Снимка: БТА

Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината.” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от Шипченската епопея – поредица от ожесточени сражения между защитниците на Шипченския проход в Стара планина и турската армия през Руско-турската война (1877-1878 г.).

Започват честванията за 147-ата годишнина от Шипченската епопея

Държавният глава изтъква, че подвигът на българските опълченци продължава да бъде стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата.

В днешния ден отново се прекланяме пред падналите синове на руския и на много други братски народи от армията на руския император Александър II, пред нашите опълченци и доброволци, без да делим пролятата за България кръв”, пише още Румен Радев. По думите му, наш дълг е да съхраним завета на предците ни и да го пренесем непокътнат през времето в името на бъдещите поколения.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заради важността на турския пазар България изпрати аташе по туризма в Турция

Сериозният потенциал за развитието на туризма между България и Турция очертаха в Истанбул служебният министър на туризма Евтим Милошев и Хасан Екер, вицепрезидент на Асоциацията на турските туристически агенции по време на българо-турски туристически..

публикувано на 17.09.24 в 11:16

Почетоха Атанас и Любомир Далчеви с паметна плоча в Солун

Паметна плоча на Атанас и Любомир Далчеви беше открита в Солун по инициатива на Българската телеграфна агенция (БТА) и Генералното консулство на България в града. "България трябва да поставя знаци по света на места със следи от бележити българи", заяви..

публикувано на 17.09.24 в 11:13

С изложба в Букурещ ще отбележат два века от издаването там на Рибния буквар

Изложба "Петър Берон. 200 години от първото издание на "Рибния буквар"", първия модерен български буквар, отпечатан в Брашов през 1824 г., ще бъде открита на 17 септември от 18:00 ч. в Стъкления купол на библиотеката на Румънската академия, предаде за..

публикувано на 17.09.24 в 11:06