Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Снимка: Незабравка Кирова

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на свободата на изразяване, когато това е необходимо, за защита на обществения ред, здраве и морал, както и на правата на другите граждани.

Институцията на омбудсмана се обяви срещу стигматизирането в обществото

ООН критикува закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация

Родителите смятат, че промените защитават детското развитие, ограничавайки разпространението на информация, свързана със сексуалната различност сред малолетни и непълнолетни лица. Това е причината да изпратят отворено писмо до международни организации и институции, сред които ООН, Европейския парламент и Европейската комисия. В него те изтъкват, че България е суверенна държава, която има право и задължения да регулира общественото образование и морала в съответствие със своите национални интереси и правен ред.

Промените в закона не противоречат на международното и европейското законодателство, твърдят от родителските организации.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 13 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър, което ще отвори врати на 14 септември със специален филм, посветен на три десетилетия работа по поддържане на българския език и традиции отвъд Океана. Ще чуете и мнение на..

публикувано на 13.09.24 в 19:00

Учебно-тренировъчен самолет катастрофира при подготовка за авиошоу

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебно-транспортен самолет  L-39 ZA, съобщи Министерство на отбраната. Инцидентът е станал при подготовка на утрешните демонстрации по случай..

публикувано на 13.09.24 в 16:20

Наръчник за родители: Как да изпратим първокласника от поколението "Алфа" на училище

С трепет и вълнение над 55 хиляди българчета ще прекрачат за първи път училищния праг. На 16 септември първолаците ще влязат в ремонтираните класни стаи, украсени с балони и цветя. А там, подредени на чиновете ги очакват изпъстрени с картинки..

публикувано на 13.09.24 в 10:10