Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниски добиви на слънчоглед в Добричко заради сушата

Снимка: БГНЕС

Със среден добив от 150 кг/дка стартира жътвата на слънчоглед в област Добрич при 170 кг/дка миналата година, показват данните на Министерството на земеделието и храните. Прибирането на маслодайната култура все още не е започнало в общините Тервел и Крушари.
Най-висок добив се отчита в общините Добричка - 185 кг/дка и Добрич - 180 кг/дка.

По 160 кг/дка прибират стопаните в общините Балчик и Каварна. 140 кг/дка е средният добив в община Генерал Тошево, а най-нисък е в община Шабла, едва 126 кг/дка.

Изключително ниските добиви се дължат на екстремно високите температури и липсата на валежи и натрупана зимна влага. Сушата е най-чувствителна в морските общини в област Добрич – Шабла, Каварна и част от Балчик. Очаква се на места стопаните да не прибират продукция, а само да подготвят полетата за есенната сеитба. Информацията е на Мая Райнова - кореспондент на БНР в Добрич.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учебно-тренировъчен самолет катастрофира при подготовка за авиошоу

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебно-транспортен самолет  L-39 ZA, съобщи Министерство на отбраната. Инцидентът е станал при подготовка на утрешните демонстрации по случай..

публикувано на 13.09.24 в 16:20

Наръчник за родители: Как да изпратим първокласника от поколението "Алфа" на училище

С трепет и вълнение над 55 хиляди българчета ще прекрачат за първи път училищния праг. На 16 септември първолаците ще влязат в ремонтираните класни стаи, украсени с балони и цветя. А там, подредени на чиновете ги очакват изпъстрени с картинки..

публикувано на 13.09.24 в 10:10

50-метров зелник, стари занаяти и музика от Балканите на фестивал в Шишковци

Изложбите "Черги от Краището", "Облеклото в Краището от началото на 20-и век", базар на занаятчийски произведения и селскостопанска продукция, конкурс за най-добра домашна ракия и богата музикална програма влизат в програмата на първия ден на..

публикувано на 13.09.24 в 07:40