Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стоманените дами" на световно известния скулптор Живко Седларски дефилират и в България

10
Живко Седларски
Снимка: Венета Николова

Мода, която не се облича, но те вдъхновява. Изящни рокли, но не от дантела или коприна, а от метал. Скулптурите на Живко Седларски са притежание на музеи, галерии и частни колекции на 3 континента, печелейки му прозвището "Рицарят на стоманените дами".


Преди дни българският творец, който от години живее във Франция, пристигна у нас, за да даде старт на поредица от изложби, посветени на творчеството му. Началото на тази своеобразна "естетическа офанзива" бе поставено на 16-ти септември в столичната галерия "Мисията" с експозицията "Haute couture – Haute soudure", съдържаща 30-ина негови скулптури – на метални рокли, естествено! Защото българският скулптор дължи световната си слава именно на тях. С течение на годините неговите "стоманени дами" се превръщат в истинска сензация. Те красят паркове на замъци, градски площади, музеи и галерии. "От 2008 г. до днес правя само рокли" – признава пред Радио България Седларски и добавя, че се вдъхновява от женствеността и от движението на материята в пространството. И още:

"Аз гледам много модни ревюта и оттам дойде името на моята серия, свързана с роклите, която обхваща целия период от 2008 г. насам. Заглавието на изложбата е игра на думи. На български трябва да се преведе така: haute couture означава висша мода, а haute soudure означава заварка. Значи аз правя висша заварка, защото роклите от висша мода при мен са не от плат, а от метал" – казва Седларски.


Българинът работи с различни материи – метал, смола, мед, дърво, гранит… Роклите му са одухотворени, минималистични, изящни. Те носят ефирни имена, като "Полъх", "Дъга в нощта", "Бяла тишина"… Но авторът им твърди, че не се интересува от мода:

"Модни дефилета гледам колкото да хвана момент от движението на модела, който е облякъл една рокля. Искам да запечатам мига – дали вятъра, дали стъпките, дали движението на жената, които правят нещо интересно в пространството и ваят някаква форма. И сега, по идея на моя куратор Албена Ненкова, представяме към моите скулптури серия от рисунки. Това са подготвителни етюди към дадена бъдеща скулптура. Изложбата съвпада и с премиерата на книгата-албум, посветена на творчеството ми" – казва Седларски.


Световно признатият творец живее от 33 години във Франция "Това е половината от живота ми, тъй като тези дни навършвам 66", споделя той. Роден е в гр. Елхово, завършва техникум по керамика и стъкло и след това – Националната художествена академия в София. Но в съдбата му настъпва обрат в началото на 90-те на миналия век:

"Когато дойде промяната и влязохме в криза, културата беше най-засегната тогава, тя е първата жертва в една криза. И разбрах, че дълго време няма да мога да се изразявам със средствата, на които съм се научил. Заминах за Франция с жена ми – където и да е, само да продължа да се изразявам пластично, да мога да говоря на хората по моя си начин. В началото имах труден период. За да правя скулптурите си, да ги лея, трябваше да работя като наемник, а заплатата си я харчих в леярната, за да си обръщам гипсовите модели в скулптури от бронз. Това продължи повече от 4 години" – спомня си Седларски.


Безспорният му талант бързо печели почитатели. Открива собствено ателие, а поръчките започват да валят от цял свят. През 2011 г. Седларски е поканен да представя България с творбата "Война на мира" на мащабно изложение, организирано от ЕС. Двe години по-късно ефирните му рокли предизвикват фурор, докато дефилират в катедралата на малко градче в област Бретан. А през 2017 г. маестрото има самостоятелно ревю, отново във Франция, заедно с ученици на дизайнера Жан Пол Готие.


Досега българската публика е имала редки, но запомнящи се срещи със Седларски. До края на годината предстоят още 4 негови изяви у нас. Следващата ще бъде открита в 18:00 ч. на 19 септември, когато "стоманените дами" на скулптора ще превърнат столичното НДК в модно пространство и ще дадат старт на есенния културен календар на Двореца.

Вижте още: 

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

София през 70-те в уникални архивни кадри

Как е изглеждала София през 70-те години на миналия век? Отговор на този въпрос дава фотоизложбата "Спирка София ’70" с архивни снимки от известния български фотограф Панайот Бърнев. Експозицията ще отвори врати в столичната галерия Dot Sofia на 3..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

С концерт на Васил Петров се открива 20-ият “Есенен салон на изкуствата” в Пловдив

“Есенният салон на изкуствата” – обединяващ музика, театър, танц, литература, изложби, ще се състои за двайсета поредна година в Пловдив. Откриването ще бъде тази вечер на Античния театър в Стария град с концерт “30 години в музиката” на Васил Петров...

публикувано на 01.09.24 в 07:00

"Аполония" празнува 40 години от създаването си

Броени години преди да усетим полъха на свободата, достигнал и до нас с рухването на Берлинската стена, музиканти, художници, писатели, театрали се изявяват за първи път на сцените на фестивала "Аполония" в Созопол. Известната по онова време с..

публикувано на 26.08.24 в 10:10