Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 милион лева се предоставят за ремонт на храм "Св. Иван Рилски" в Лондон

Снимка: bulgarianchurchlondon.co.uk

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г., чрез което се предоставят 928 188 лв. за реконструкция, ремонт и оборудване на храм "Св. Иван Рилски", намиращ се в сградата на Българското посолство в гр. Лондон, Великобритания за Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, за реконструкция, ремонт и оборудване на храм "Св. Иван Рилски", намиращ се в сградата на Българското посолство в гр. Лондон, Великобритания.

Работата по реконструкцията на храма стартира през ноември 2023 г. Очаква се ремонтът да бъде завършен през 2025 г. Това ще предостави възможност голямата българска общност във Великобритания да има свой собствен функциониращ храм (към настоящия момент православните ни сънародници се черкуват в храм на Вселенската патриаршия по договор до края на тази година). Обособяването на духовно средище е от ключово значение, тъй като поради липса на храм представителите на българската общност там посещават руски, сръбски и гръцки православни храмове, където попадат и под чужди политически влияния, пише правителствената пресслужба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В село Свирачи ще има събор на потомците на малоазийските българи

С тридневен събор жителите и гостите на ивайловградското село Свирачи ще отбележат 110 години от завръщането на малоазийските българи. Събитието се провежда през 5 години, съобщи за Радио Стара Загора ръководителката на местната фолклорна група Тянка..

публикувано на 21.08.24 в 11:29

Изложба представя "Древните съкровища на България“ в Стокхолм

Документалната изложба "Древните съкровища на България" - част от програмата "Пътуващи експозиции" на Държавния културен институт към министъра на външните работи, е изложена на оградата на посолството на България в Стокхолм. Партньори на проекта на ДКИ..

публикувано на 20.08.24 в 14:11
Снимка: Българско дружество „Кирил и Методий“ , Комодоро Ривадавия

Българите в Аржентина ще се представят в панаир на чуждестранните дружества

Българското дружество "Кирил и Методий" в град Комодоро Ривадавия, провинция Чубут, Аржентина, започна подготовка за своето кулинарно представяне по време на Панаира на чуждестранните дружества, който ще се проведе между 13 и 15 септември 2024 г...

публикувано на 20.08.24 в 10:30