Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 милион лева се предоставят за ремонт на храм "Св. Иван Рилски" в Лондон

Снимка: bulgarianchurchlondon.co.uk

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г., чрез което се предоставят 928 188 лв. за реконструкция, ремонт и оборудване на храм "Св. Иван Рилски", намиращ се в сградата на Българското посолство в гр. Лондон, Великобритания за Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, за реконструкция, ремонт и оборудване на храм "Св. Иван Рилски", намиращ се в сградата на Българското посолство в гр. Лондон, Великобритания.

Работата по реконструкцията на храма стартира през ноември 2023 г. Очаква се ремонтът да бъде завършен през 2025 г. Това ще предостави възможност голямата българска общност във Великобритания да има свой собствен функциониращ храм (към настоящия момент православните ни сънародници се черкуват в храм на Вселенската патриаршия по договор до края на тази година). Обособяването на духовно средище е от ключово значение, тъй като поради липса на храм представителите на българската общност там посещават руски, сръбски и гръцки православни храмове, където попадат и под чужди политически влияния, пише правителствената пресслужба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Фолклорна танцова формация „България“ в Централна Англия

На фестивал в Устър, Англия, играха български народни хора

Танцьорите на Фолклорна танцова формация "България" в Централна Англия от школите в Нотингам, Ковънтри и Стаффорд по покана на Формацията за народни танци в Устър "Нестинари-Детелина" представиха страната ни във фестивала Устър Шоу (Worcester Show) в Устър,..

публикувано на 15.08.24 в 17:14

Млади дарования от Благоевград ще пеят рок в Босилеград

Рок концерт с участието на ученици от музикалната школа "Престо“ (Presto Music School) – Благоевград, ще се проведе в сряда вечер, 14 август, в центъра на Босилеград, пред сградата на Пощата, от 19:30 часа. Събитието е организирано от Сдружение "ГЛАС" -..

публикувано на 14.08.24 в 12:47
Снимка: Изпълнителната агенция за българите в чужбина

Отличиха с награда българския вестник във Великобритания "БГ БЕН"

Директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова връчи почетен плакет на българския вестник "БГ БЕН" във Великобритания по случай 20-годишнината на медията. Отличието е присъдено и за активното им участие в живота на..

публикувано на 14.08.24 в 08:37