Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокати от цялата страна обявиха протестна готовност заради президентско вето

Снимка: БТА

Готовност за ефективни протестни действия обявиха председателите на адвокатските колегии в страната заради наложено от президента Румен Радев вето на промени в Закона за адвокатурата. Приетите наскоро промени са за нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Радев се противопоставя на това възнаграждението на особените представители да се определя от местния адвокатски съвет и заявява, че така се изземват правомощия на съда. 
"Така на практика адвокатите се превръщат в юрисконсулти и слуги на съда, който първо ще може сам да избира адвоката на страната, а после и сам да му определя унизителни възнаграждения без ясни критерии и мотиви", отбелязват адвокатите в своя декларация. "Противопоставяме се на грубото погазване на принципа на свобода на договарянето, на който се основава адвокатската услуга", коментират още те. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 19 градуса

В неделя времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 18:30

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16