Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон почина знаменитата пианистка Марта Деянова

Снимка: БТА-архив

На 77-години в Лондон почина голямата българска пианистка Марта Деянова, съобщи нейният син Мартин в социалната мрежа Facebook. Тя е възпитаничка на Българската държавна консерватория в класа на проф. Богомил Стършинов, усъвършенства клавирните си умения в Консерваторията в Антверпен, Белгия.

От самото начало на професионалната си кариера Марта Деянова печели престижни конкурси, сред които златен медал на конкурса "Феручо Бузони" в Италия. Цигуларят и диригент Йехуди Менухин я нарича сензация в музиката и й предрича блестяща кариера, която се сбъдва.

Свири на престижни сцени, включително в Карнеги хол в Ню Йорк. През 1994 г. Марта Деянова емигрира във Великобритания и живее в Лондон, където интензивно концертира и записва музика. Прекратява кариерата си през 2000 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българин източил 2,2 млн. паунда от социалната система във Великобритания

Българин e измамил британските данъкоплатци с 2,2 млн. паунда, съобщава вестник “Сънди телеграф”. Схемата е включвала транспортиране на сънародници със самолет до Великобритания, превозването им до центрове за работа, за да кандидатстват за..

публикувано на 20.10.24 в 09:49

Болград подготвя международен форум, посветен на лозарството и винарството в района

Международният бизнес форум Bolgrad Wine West-2024, посветен на развитието на лозарството и винарството в южната част на Одеска област, ще се състои в Болградската община на 9 и 10 ноември по случай Деня на лозаря и винаря в Украйна, съобщи..

публикувано на 19.10.24 в 17:30

В 53 неделни училища в Испания се учи български език

Испания е страната с най-много български неделни училища - 53, като много от тях получават подкрепа от местните власти. Това стана ясно на среща на министъра на образованието и науката Галин Цоков с посланика на Испания в България Мигел Алонсо..

публикувано на 16.10.24 в 16:56