Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тамбурата, гъдулката и кавалът скоро може да изчезнат от сцените

Снимка: Ани Петрова

Традиционни народни инструменти, сред които тамбура, гъдулка и кавал, до 10-15 години ще изчезнат от българските сцени, ако не бъде обърнато внимание на изпълнителите на фолклорна музика. Това показва анализ от теренно проучване на Българската музикална асоциация сред професионалните ансамбли и училищата с фолклорен профил в цялата страна.

Сериозната липса на музиканти за фолклорните ансамбли ще доведе до прекратяване на дейността им, а оттам – и до погубване на българския фолклор, гласи един от изводите в анализа.

Сред основните причини за тежкото състояние на сектора е ниското заплащане без възможности за финансов растеж, което обезценява престижа на професията. Така младите хора не желаят да се занимават професионално с фолклор, а музикантите в оркестрите скоро ще ги напуснат, защото са предимно в пенсионна възраст.

Най-важната тема е статутът на ансамблите, защото когато се намери допълнително финансиране, те няма как да се възползват от него, тъй като не са юридически лица, а назначени служители към общини. Но какво ще стане, ако общините и държавата работят заедно? Тогава парите ще стигат”, заяви служебният министър на културата Найден Тодоров.

Българската музикална асоциация предлага професионалните фолклорни ансамбли да бъдат отделени като самостоятелни музикално-сценични институти, което ще насърчи по-ефективното управление на бюджета и приходите, както и изработването на дългосрочна стратегия за развитието им.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Костов от Смолян (вляво)

Петдесет дрона рисуват сърце в световния ден за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

С инициативата “Разходи се с кардиолога си” в големи български градове беше отбелязан днешният Световен ден на сърцето. Организаторите от Дружеството на кардиолозите в България акцентираха върху редовната умерена физическа активност, която е..

публикувано на 29.09.24 в 18:15

МВнР препоръчва на гражданите да не пътуват до Израел

Пътуванията до Израел и пребиваването в страната да бъдат предприемани единствено при случаи на неотложност. Това съветват от Министерството на външните работи на интернет страницата си. Всички граждани, пристигащи и напускащи Израел чрез летище..

публикувано на 29.09.24 в 14:38

В Сърбия арестуваха един от най-големите наши контрабандисти

Никола Николов - Паскал, смятан за един от най-големите контрабандисти, е арестуван в Сърбия при съвместна акция на българските и сръбските специални служби. Шефката на Агенция “Митници” е задържана за 72 часа Съдът остави в ареста..

публикувано на 29.09.24 в 10:53