Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Снимка: Валерия Николова, БНР

Във вторник, 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София 5°. Максималните ще са от 16 до 21°, в столицата – 16°. 

По Черноморието
 до обяд ще е облачно, на север може да превали, но после и там ще се покаже слънце. Температурите на въздуха ще са до 16-21°. Морската вода е 21-23°. Вълнението ще е 2 до 4 бала. 

Над планините
 силния северозападен вятър ще разгони облаците до слънчево време. Максималната температура на 1200 м надморска височина ще е до 11°, на 2000 м до 6°.

В сряда
 
времето в България ще е без промяна, температурите ще се повишават.

В Европа –
на запад и в централната част на континента ще е облачно с валежи, по-значителни в Бенелюкс, Южна Франция и Алпите. Ще вали и над Норвегия, Дания и Прибалтика, Пиренейския и Апенинския п-ов. На север в Скандинавския п-ов валежите ще са от сняг. Слънчево ще е в Южна Испания и Италия.

Над Балканите
– на север ще е ветровито с температури по-ниски от обичайните, на североизток – ще превалява слаб дъжд.

В Лондон и Париж
ще е 16°. В Берлин и в Москва се очакват 15 - 17°. В Белград ще е 19°, в Букурещ и в Истанбул – до 21°, в Рим 24°, в Мадрид 26 градуса.  Най-топлата европейска столица ще е Атина с 27°.
Във Ванкувър ще е 13, а в Монреал – 22°. В Чикаго и в Ню Йорк се очакват максимум 24°, в Лос Анджелис – 29°, в Маями и в Мексико сити ще e съответно 32 и 22°. В Буенос Айрес, Рио де Жанейро и в Йерусалим ще е 27-28°, а в Дубай 37°.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване ще доведе бурен вятър и дъжд

В неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд, а по-късно валежите ще обхванат Централна и Източна България. Вятърът от северозапад ще се..

публикувано на 28.09.24 в 18:30

България е начело в европейска класация за добро здраве и дълъг живот

Българите живеят по-дълго и в по-добро здраве в сравнение с повечето граждани на Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни изпреварва с над 4 години средните нива в ЕС на фона на най-ниската очаквана продължителност на живота и дълго..

публикувано на 28.09.24 в 12:54

Кабинетът предвиди 6,2 млн. лв. за превенция на домашното насилие

Служебното правителство прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024-2026 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Над 6,2 млн. лв. ще струват на държавата предвидените мерки. Най-много средства ще бъдат..

публикувано на 28.09.24 в 10:55