Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

89 българи бяха евакуирани от Ливан с правителствения самолет, очаква се нов полет

Снимка: БГНЕС
Първата част от желаещите да се евакуират от Ливан наши сънародници вече са в България. Те пристигнаха на Летище София с правителствения самолет "Еърбъс" в понеделник вечерта. В първата група, която наброява 89 души, са основно семейства, майки с деца и възрастни хора. Те бяха посрещнати от служебния премиер Димитър Главчев. "Няма нищо по-хубаво от това да видиш всички в самолета как са усмихнати, всички са живи и здрави. Обсъждаме всякакви варианти за евакуация, не е изключен и втори полет. Казах, че най-важното е най-сигурният и безопасен начин за евакуация да бъде извършен. Събират се в момента още за втория полет. В момента, в който се комплектува полетът, имаме готовност да тръгне", каза на летището Главчев.

Сред завърналите се с организирания полет българи няма такива, които да са заявили нужда от настаняване
. Министерството на вътрешните работи е в готовност да окаже съдействие с базите си за търсещи временен подслон.

Евакуацията става на фона на обявената от Израел ограничена локална сухопътна операция по границата с Ливан. Ливанската армия се оттегли от района и остави групировката "Хизбула" сама да се сражава на юг от река Литани. Израел продължава да нанася и удари по шиитските, южни квартали на Бейрут, които са крепост на "Хизбула".

Върховният представител Жозеп Борел свика днес неформално извънредно видеоконферентно заседание на Съвет "Външни работи" във връзка с влошаващата се ситуация в Близкия Изток и по-конкретно в Ливан. "България е силно притеснена от влошаващата се ситуация в Близкия Изток и конкретно в Ливан от последните седмици. Подкрепяме дипломатическите усилия за прекратяване на огъня и деескалация, пълно прилагане на Резолюция 1701 на СС на ООН и увеличаване на хуманитарната помощ ", посочи постоянният представител на България към ЕС посланик Румен Александров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Подкрепете своя фаворит за "Будител на годината"

"Кой е Вашият будител на 2024 г.?" С този въпрос Българското национално радио се обърна към аудиторията. От посочените личности, заслужаващи званието "будител" жури в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел..

публикувано на 01.10.24 в 14:25

Половината младежи имат парични проблеми, ¼ се боят от неуспех в кариерата

Половината от младите хора в България с месечен доход над 2000 лв се боят от финансови проблеми, показва представително изследване на агенция "Тренд". "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи“ е темата на..

публикувано на 01.10.24 в 14:16

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45