Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адреналин, красиви гледки и среща с историята - скално катерене в долината на река Русенски Лом

Снимка: Венета Николова

Скалните венци, надвесени над река Русенски Лом и нейните притоци Бели, Черни и Мали Лом са магнит за природолюбители и търсачи на висок адреналин. Целият район е известен като Поломието или „Планина под равнината“. В течение на хилядолетията тук реките са извайвали дълбоки долини, оформяйки шеметни каньони и скални формирования, протегнати към небето от хлътналите под равнината земи. И целият този скален свят е обрасъл в дива растителност. Наоколо пък прелитат черни щъркели, египетски лешояди, синявици (Coracias garrulus) и всякакви пернати същества, някои от които са застрашени в световен мащаб. 

Михаил Михов пред входа на средновековната монашеска килия близо до трасето за скално катерене

Недалеч от Русе, край село Басарбово попадаме на скален венец с височина около 25 м.. Именно тук, преди повече от век, се поставя началото на скалното катерене в България. До мястото ни отвежда Михаил Михов от русенското туристическо дружество „Приста“ :

„През 1910 г. тук за първи път се използват въжени способи за целите на скалното катерене. Намираме се до хижа „Алпинист“, която в момента не е в много добро състояние, но скалите, които са в непосредствена близост предлагат около 40 маршрута - от по-лесната 5-та до по-трудната 9-та категория. 

В Поломието имаме още няколко обекта за скално катерене - при селата Табачка, Кошов и Пепелина. Но тези при село Басарбово са на едва 10 км. от града. Те са най-достъпни и най-посещавани както от българи, така и от чужденци.“

Оказва се, че това е най-близкият обект за скално катерене от румънската столица Букурещ и през уикендите тук е пълно с румънци.

Хижа Алпинист

В непосредствена близост до трасето за катерене зее отворът на малка монашеска килия, издълбана през средновековието високо в скалите. Всъщност цялото Поломие е „надупчено“ от пещери и кухини, които през – век са били доиздялани от монаси отшелници и превърнати в скални обители. Така че може да съчетаете скалното катерене с посещение на тези мистични православни храмове. В момента хижа „Алпинист“ е занемарена, районът е обрасъл и не се поддържа добре. Затова с облагородяването му са се заели местни ентусиасти:

Скалите край х. Алпинист предлагат  маршрути с различна степен на трудност за скалните катерачи

„Нашето туристическо дружество „Приста“ има спечелен проект към фондация „Америка за България“ за следващите 18 месеца на стойност 150 хил. лева – казва Михаил Михов. – Предстои да извършим дейности, свързани както с ремонта на хижата, така и с развитие на зоната за катерене. Ще изграждим и нови маршрути с по-лека категория, подходящи за деца. Ще има и поредица от събития – състезания, първи стъпки в катеренето за деца, национална среща на катерачи и пр.“

Първите стъпки в скалното катерене се осъществяват с помощта на инструктор

И понеже напливът към трасета за катерене е голям възниква въпросът къде да отседнат туристите. Оказва се, че тази пролет наблизо е отворил врати къмпинг, който предлага и бунгала в нестандартен ретро стил от 70-те и 80-те години на ХХ век, а собственикът Милен Тодоров обяснява:

 „Гостите могат да си разположат караваната където пожелаят и да къмпингуват, могат да си направят барбекю на дървени въглища или на газ. Имаме зона, където хората се събират за тържества. Правим детски лагери, обучения… И се радваме на посещения не само от Русе, но и от чужбина. До момента са ни посетили стотици хора.“

В района има къщи за гости, включително и нов къмпинг

От дружество „Приста“ се надяват облагородяването на зоната да даде допълнителен тласък на туризма в Поломието, което се оказва по-популярна дестинация сред чужденците отколкото сред българите. 

Вижте още : 

Снимки: Венета Николова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

#Бузлуджа: българският комунистически символ е знаменитост в Instagram

Изоставеният паметник на вр. Бузлуджа се превърна в истинска знаменитост в Instagram, заемайки 10-то място в класацията на най-посещаваните изоставени сгради в света. Данните на авторитетната застрахователна компания Алън Боусел Груп (Alan..

публикувано на 13.07.24 в 09:10

На море и петанк в Шабла

Там където лъчите на изгрева докосват най-рано българската земя, забавната игра петанк и морето си дават среща. И точно там, вече двадесет години, приятелите на прочутия спорт с метални топки се събират на международен турнир. Всички те са привлечени..

публикувано на 05.07.24 в 10:40
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15