Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адреналин, красиви гледки и среща с историята - скално катерене в долината на река Русенски Лом

Снимка: Венета Николова

Скалните венци, надвесени над река Русенски Лом и нейните притоци Бели, Черни и Мали Лом са магнит за природолюбители и търсачи на висок адреналин. Целият район е известен като Поломието или „Планина под равнината“. В течение на хилядолетията тук реките са извайвали дълбоки долини, оформяйки шеметни каньони и скални формирования, протегнати към небето от хлътналите под равнината земи. И целият този скален свят е обрасъл в дива растителност. Наоколо пък прелитат черни щъркели, египетски лешояди, синявици (Coracias garrulus) и всякакви пернати същества, някои от които са застрашени в световен мащаб. 

Михаил Михов пред входа на средновековната монашеска килия близо до трасето за скално катерене

Недалеч от Русе, край село Басарбово попадаме на скален венец с височина около 25 м.. Именно тук, преди повече от век, се поставя началото на скалното катерене в България. До мястото ни отвежда Михаил Михов от русенското туристическо дружество „Приста“ :

„През 1910 г. тук за първи път се използват въжени способи за целите на скалното катерене. Намираме се до хижа „Алпинист“, която в момента не е в много добро състояние, но скалите, които са в непосредствена близост предлагат около 40 маршрута - от по-лесната 5-та до по-трудната 9-та категория. 

В Поломието имаме още няколко обекта за скално катерене - при селата Табачка, Кошов и Пепелина. Но тези при село Басарбово са на едва 10 км. от града. Те са най-достъпни и най-посещавани както от българи, така и от чужденци.“

Оказва се, че това е най-близкият обект за скално катерене от румънската столица Букурещ и през уикендите тук е пълно с румънци.

Хижа Алпинист

В непосредствена близост до трасето за катерене зее отворът на малка монашеска килия, издълбана през средновековието високо в скалите. Всъщност цялото Поломие е „надупчено“ от пещери и кухини, които през – век са били доиздялани от монаси отшелници и превърнати в скални обители. Така че може да съчетаете скалното катерене с посещение на тези мистични православни храмове. В момента хижа „Алпинист“ е занемарена, районът е обрасъл и не се поддържа добре. Затова с облагородяването му са се заели местни ентусиасти:

Скалите край х. Алпинист предлагат  маршрути с различна степен на трудност за скалните катерачи

„Нашето туристическо дружество „Приста“ има спечелен проект към фондация „Америка за България“ за следващите 18 месеца на стойност 150 хил. лева – казва Михаил Михов. – Предстои да извършим дейности, свързани както с ремонта на хижата, така и с развитие на зоната за катерене. Ще изграждим и нови маршрути с по-лека категория, подходящи за деца. Ще има и поредица от събития – състезания, първи стъпки в катеренето за деца, национална среща на катерачи и пр.“

Първите стъпки в скалното катерене се осъществяват с помощта на инструктор

И понеже напливът към трасета за катерене е голям възниква въпросът къде да отседнат туристите. Оказва се, че тази пролет наблизо е отворил врати къмпинг, който предлага и бунгала в нестандартен ретро стил от 70-те и 80-те години на ХХ век, а собственикът Милен Тодоров обяснява:

 „Гостите могат да си разположат караваната където пожелаят и да къмпингуват, могат да си направят барбекю на дървени въглища или на газ. Имаме зона, където хората се събират за тържества. Правим детски лагери, обучения… И се радваме на посещения не само от Русе, но и от чужбина. До момента са ни посетили стотици хора.“

В района има къщи за гости, включително и нов къмпинг

От дружество „Приста“ се надяват облагородяването на зоната да даде допълнителен тласък на туризма в Поломието, което се оказва по-популярна дестинация сред чужденците отколкото сред българите. 

Вижте още : 

Снимки: Венета Николова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47