Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024г.:

Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване

50 досъдебни производства са образувани за нарушения преди предстоящите избори

Снимка: БГНЕС, архив

Приключи удостоверяването на машините за гласуване на предсрочните парламентарни избори в България на 27 октомври. Последната стъпка беше довереното изграждане на софтуера на устройствата и генерирането на хешкод. Той ще се изписва на контролната разписка при стартирането на устройствата в изборния ден и ще се разпечатва в края на всяка една бюлетина от машините, предаде БНТ.

Процесът е извършен в зала с контролиран достъп в Министерството на електронното управление, в която няма интернет, от представители на ЦИК в присъствието на представители на политически партии и неправителственият сектор. Министърът на електронното управление Валентин Мундров отчете, че в софтуера няма уязвимости.

Образувани са близо 50 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Това съобщи пред медиите служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

Постъпили са близо 140 сигнала, извършени са над 100 проверки, като почти една четвърт от тях са прекратени.

В 14 от сигналите е имало данни за престъпление. До момента са задържани 23-ма души.

Все по-рядко са схемите за купуване на гласове срещу дърва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще превалява над Източна България

В събота , 12 октомври, минималните температури ще са между 12 и 17°, в София 12°. Преди обяд над Източна България ще е облачно, на места с валежи, но до края на деня и там валежите ще спрат. В останалата част от страната облачността ще се разкъсва..

публикувано на 11.10.24 в 19:45

България днес - 11 октомври 2024 г.

В "България днес" на 11 октомври отиваме в окото на бурята, за да чуем какво разказаха пред Радио България за сблъсъка си с урагана "Милтън" наши сънародници във Флорида. След това се "разгръщаме" в хип-хоп разговор с Марин Маринов – De La Trap - млад..

публикувано на 11.10.24 в 19:00

Очаква ни облачно, дъждовно, но топло време в петък

В петък , 11 октомври, минималните температури ще са между 12 и 17°, в София 12°. През деня облачността ще е значителна и след обяд в Западна България, през нощта срещу събота и в останалата част от страната, ще има валежи от дъжд. Максималните..

публикувано на 10.10.24 в 19:45