Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни изследователи на мозаечното изкуство пристигат в София за научен форум

Тракийската гробница в Казанлък
Снимка: БТА

Над сто водещи учени от три континента ще участват в шестнайсетата международна конференция на Международната асоциация за изследване на древните мозайки (AIEMA), която се открива днес в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Неин организатор е Институтът за балканистика и Центърът по тракология “Проф. Александър Фол” към Българската академия на науките.

На конференцията учените ще представят най-новите изследвания върху проблемите на мозайките и мозаечното изкуство през античността. Те ще се запознаят и с емблематични паметници на мозаечното изкуство от античността, открити по нашите земи.

Участниците в конференцията ще посетят Сандански, Петрич, Пловдив, Стара Загора и Казанлък, където ще разгледат археологически обекти и музейни експонати.

За първи път домакин на престижния форум, водещ началото си от Париж през 1963 г., ще бъдат български институции.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Френска културна вълна залива София в идните седмици

До края на годината българската публика ще се срещне с френската култура под формата на поредица от прожекции на филми, литературни четения, конференции, изложби и пр. Поводът е 145 години от установяването на дипломатически отношения между..

публикувано на 14.10.24 в 12:25

Според "Медиана" около 30 на сто от избирателите ще гласуват на 27 октомври

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС щяха да получат 24.5% от гласовете на избирателите, "Възраждане" ще са втори с 13.7%, "Продължаваме промяната – Демократична българия" биха получили 12.1%, БСП - 8.8%, "Алианс за праваи свободи" - 8.7%, "Има такъв..

публикувано на 14.10.24 в 11:12

Слънчево начало на новата седмица

В понеделник ще бъде предимно слънчево. От запад на изток ще има временни увеличения на средната и висока облачност. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури в повечето..

публикувано на 13.10.24 в 18:30