Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на инцидентите с тротинетки нараства близо три пъти

Снимка: Виктория Петрова

Само от юли до септември са възникнали 277 произшествия с участието на тротинетки и седем души са загинали – тази статистика представи пред Нова тв главен инспектор Лъчезар Близнаков от “Пътна полиция”.

Броят на инцидентите се е увеличил близо три пъти, затова е необходимо контролът над водачите на тези превозни средства да бъде завишен, изтъкна инспекторът. По думите му, около една трета от тежките произшествия са свързани с пешеходци.

Лъчезар Близнаков обясни, че тротинетките са забранени в парковете. За тях е предназначена велосипедната инфраструктура, а ако няма изградена, те трябва да се движат по пътното платно.

Деца до 14 години нямат правото да управляват тротинентки, а тези до 18 г. трябва да носят каска. Максимално разрешената скорост е 25 км/ч.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кенийски атлети най-бързи на “Маратон София 2024”

Шедрак Кимайо и Хариет Чеборе от Кения триумфираха на “Маратон София 2024” в класическата дистанция от 42,195 км. Кимайо успя да я преодолее за 2 часа, 15 минути и 4 стотни от секундата, а Чеборе – за 2 часа, 38 минути и 25 секунди. Хиляда бегачи..

публикувано на 13.10.24 в 16:05
Станимир Михайлов

НЗОК започва проверки на болници заради съмнение за фалшиви хоспитализации

Националната здравноосигурителна каса ще проверява дали лечебни заведения са отчитали фалшиво лечение без пациентът да е лежал в съответната болница, каза пред БНР управителят на касата Станимир Михайлов, който преди броени дни беше възстановен..

публикувано на 13.10.24 в 13:48
Димитър Площаков

Адв. Димитър Площаков: Данните за чистотата на въздуха не отразяват обективното състояние

Пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух, са далече от местата с висока концентрация на фини прахови частици. До този извод достига адв. Димитър Площаков след задълбочено проучване върху контрола..

публикувано на 13.10.24 в 11:58