Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отличава Диана Добрева с ордена "Рицар на изкуствата и литературата"

Снимка: nationaltheatre.bg

На 15 октомври в резиденцията на посолството на Франция в София на официална церемония режисьорът на Народния театър Диана Добрева ще бъде отличена с френския орден "Рицар на изкуствата и литературата" – високо международно признание за приноса ѝ към театралното изкуство, съобщават от театъра. Орденът ще бъде връчен на Добрева от френския посланик в България Жоел Мейер.

Орденът "Рицар на изкуствата и литературата" е френско почетно отличие, управлявано от Министерството на културата на Франция, с което се награждават творци за изключителни постижения в областта на изкуството или литературата и за влиянието им във Франция и по света. 

Диана Добрева е български театрален режисьор и актриса. Завършила е магистратура по "Актьорско майсторство" и "Режисура" в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", френска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски", История на изкуството в Сорбоната, Париж и Театрален колеж "Любен Гройс". 

В периода 2000 – 2006 г. е актриса в Театрална работилница "Сфумато". Играла е и в постановки на Народня театър "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Национална сцена на театъра в Анси, Франция. 

През 2006 г. Добрева поставя първия си спектакъл "Медея", за който получава награда "Аскеер" за режисура, награда на Министерството на културата за високи творчески постижения, както и голямото отличие "Coup de coeur" – наградата на критиката и пресата за най-добър спектакъл от международния фестивал в Авиньон, Франция. Оттогава тя е режисьор на множество спектакли както в България, така и в чужбина, с участия на редица световни фестивали и сцени във Франция, Англия, Русия, Монако, Швейцария, Австрия, Германия, Румъния, Македония, Словакия, Албания, Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Инженер Катя Стоянова, ръководител на проекта „Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика

Отличиха община Петрич за популяризирането на Хераклея Синтика

Община Петрич получи награда за оригинално популяризиране на туристическа дестинация "Хераклея Синтика". Това каза за БТА инж. Катя Стоянова, ръководител на проекта "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика". Наградата е връчена на..

публикувано на 15.10.24 в 13:47

СЕМ изслуша Милен Митев като кандидат за втори мандат начело на БНР

Основният проблем е въпросът с финансирането на Българското национално радио (БНР), но не с неговия размер, а с неговия модел. Това каза пред членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) Милен Митев, който бе първият изслушан от регулатора кандидат за..

публикувано на 15.10.24 в 13:43
Атанас Запрянов

Разбилият се учебно-боен самолет L-39 е бил технически изправен

Комисията, която разследва авиокатастрофата, при която на 13 септември се разби на земята учебно-боен самолен L-39 в Граф Игнатиево, не откри преки грешки в организацията на полета. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на..

публикувано на 15.10.24 в 10:36