Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бял бор на повече от 500 години пазят жителите на родопското село Пчеларово

Църквата "Св. Петка"
Снимка: БТА

В скътаното сред склоновете на Източните Родопи село Пчеларово разказват предание, че в района виреели вековни дъбови гори и орехови дървета, в чийто хралупи се въдели диви пчели. Пчеларството е отколешен поминък на хората, за което говори и самото име на селището. Бял бор на пет века привлича вниманието на посетителите в района. Той е висок близо 25 метра, обиколката на ствола му е 3,50 метра и е обявен за защитен природен обект през 1984 г.


Вековното дърво е обозначено с табела, а от кметството са направили първите стъпки мястото да бъде облагородено, съобщава БТА. Борът е една от забележителностите в Пчеларово. На петдесетина метра от него се намира и друга местна гордост – построената през 1876 година църква "Св. Петка", обявена архитектурно-художествен паметник на културата на 19 май 1992 г.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чаирските езера са като "супергерой" за природата

Чаирските езера са защитена местност в Западните Родопи, известна с естествено образували се свлачищни езера. Те са покрити с дебел торфен килим, а наоколо погледът се любува на зелени ливади и вековни смърчови гори. Намират се на 19 км източно от..

публикувано на 03.10.24 в 12:10

Есента присяда и на Самоводската чаршия във Велико Търново

Хубавите есенни дни са прекрасно време за разходка сред дюкянчетата на Самоводската чаршия във Велико Търново. Чаршията възниква в средата на XIX век, когато на улицата излагат своята продукция земеделци от околните села. Появяват се и занаятчийски..

публикувано на 27.09.24 в 15:20

Мистичната българска пустиня - Побитите камъни са обвеяни в загадки

Те радват окото, сбъдват желания и лекуват. Хиляди пясъчни колони, малки и големи, наподобяващи хора, растения или митични животни, са осеяли обширна територия от 50 кв. км в околностите на град Варна. Произходът им до ден днешен не е напълно..

публикувано на 05.09.24 в 09:20